Ontdek Piemonte van Gido van Imschoot, een boek dat boeit en inspireert

Ontdek Piemonte van Gido Imschoot, een boek dat boeit en inspireert

Piemonte is een buitengewoon interessante streek. En niet alleen voor wijn. Gido van Imschoot geeft boordevol inspiratie in zijn boek “Ontdek Piemonte”.

Over de schrijver Gido van Imschoot

De Belgische auteur Gido van Imschoot (1957) is culinair journalist, Belgisch wijnambassadeur 2018 en Master Sommelier. Er zijn inmiddels acht boeken van zijn hand verschenen.


Ontdek Piemonte is een prachtig boek

Het eerste boek van Gido van Imschoot over Piemonte (Piemonte naar ieders smaak) is in 2011 verschenen. Het boek was een bestseller (niet meer verkrijgbaar). Het actuele, nieuwe boek “Ontdek Piemonte” is een schitterend vervolg hierop.
Het boek in paperback telt 256 pagina’s, uitgevoerd in stevig papier. Ontdek Piemonte is voorzien van talrijke aanstekelijke foto’s (van Jan Crab), die je een goede indruk geven van wat de regio zoal te bieden heeft.

Inhoud van het boek Ontdek Piemonte

Het boek is verdeeld in 6 hoofdstukken met ieder een eigen thema. Achtereenvolgens zijn dat: geschiedenis, de indrukwekkende natuur van de streek, een uitgebreide bespreking van de wijnen uit Piemonte, de gastronomie van Piemonte, de stad Turijn en een hoofdstuk over de mooiste plekken van Piemonte. In ieder hoofdstuk staan verwijzingen naar relevante websites genoemd en dat is bijzonder handig.

“Als je de geschiedenis kent, begrijp je het heden”, zeg ik wel eens. Piemonte betekent letterlijk “voet van de bergen”. Het gebied grenst aan Zwitserland en Frankrijk en die grenslijn bestaat uit (hoge) bergen. Het gebied vormt als het ware een brug tussen West- en Zuid-Europa. In het hoofdstuk geschiedenis is te lezen dat dit strategisch gelegen gebied door de eeuwen heen is “bezocht” door verschillende bevolkingsgroepen die allen hun stempel hebben gedrukt op de streek.

Het hoofdstuk over de natuur in Piemonte behandeld de vele prachtige nationale parken en natuurreservaten. De mooie foto’s illustreren de schoonheid van het landschap.

Als wijnliefhebber ben ik natuurlijk erg benieuwd naar wat van Imschoot schrijft over de wijnen uit Piemonte. Hij gaat uitgebreid in op de wijnwetgeving en kwalificaties (VDT, IGT, DOC en DOCG). De belangrijkste (Nebbiolo en Barbera) maar ook minder bekende druivenrassen passeren de revue en de verschillende wijngebieden worden grondig beschreven, waarbij enkele producenten worden benoemd.

Gastronomie. Piemonte is de bakermat van de “Slowfood” beweging. Er wordt in dit hoofdstuk dan ook veel aandacht aan besteed. Daarbij wordt ingegaan op de rijke Piemontese keuken. De bekende kazen zoals Gorgonzola en Gran Padano, maar ook de wat onbekendere soorten (Toma en vele andere) komen aan bod. Daarnaast aandacht voor risotto, tajarin, polenta, gnocchi, truffels, salami’s, chocolade en verschillende groente- en fruitsoorten die het gebied rijk is. De vele afbeeldingen van al dat lekkers doen je watertanden…

De stad Turijn wordt apart beschreven. Aan het licht komen de vele gebouwen, de barokke architectuur en andere bezienswaardigheden. Verder is er aandacht voor shoppen in deze elegante stad en worden enkele restaurants benoemd.

Het hoofdstuk over de mooiste plekjes is ingedeeld per provincie. Het bestaat uit een uitgebreid overzicht met veel gedetailleerde beschrijvingen van aantrekkelijke steden, dorpen en bezienswaardigheden.

In de bijlage zijn nuttige adressen opgenomen, waaronder een selectie van goede wijndomeinen, een aantal overnachtingsadressen en verschillende eetgelegenheden en een selectie van eet-en drinkgelegenheden in de stad Turijn.

Ontdek Piemonte is een reisgids, inspiratiegids en naslagwerk ineen

Gido van Imschoot heeft een plezierige en heldere manier van schrijven. Het boek is een reisgids, inspiratiegids en naslagwerk in één. De boeiende teksten zijn onderbouwd met feiten, wetenswaardigheden en verwijzingen naar websites.
Dit boek is een perfect cadeau voor de komende feestdagen! Een must voor iedere “Italofiel” en liefhebber van wijn, gastronomie en cultuur.

Gido van Imschoot – Ontdek Piemonte – Proeven van cultuur en gastronomie
Uitgeverij Sterck & de Vreese
ISBN 978 90 5615 539 1/ € 29,90

Ontdek Piemonte van Gido Imschoot, een boek dat boeit en inspireert