Onbekende druivenranken gevonden in Italië

Onbekende druivenranken gevonden in Italië

Er zijn onbekende druivenranken gevonden in Italië, in de buurt van Orvieto, zelfs een druivenrank met een omtrek van 57 cm.

Er zijn onbekende druivenranken gevonden in Italië, om precies te zijn in Umbrië Er zijn 6 onbekende oude druivenstokken gevonden, die dateren uit een periode van voor de verwoesting van vele Europese wijngaarden door de druifluis eind 1800. Het gaat dus om inheemse stokken die niet geënt zijn op de Amerikaanse onderstok en op één of andere manier dankzij hun ‘isolatie’ in bossen en dergelijke afgelegen gebieden, al deze tijd overleefd hebben zonder ten prooi te vallen aan de gevreesde druifluis.

Onder leiding van het Ministerie van Landbouw en in samenwerking met een achttal lokale landbouwbedrijven, is het project “Terra della Vicciuta” gestart, ter lokalisatie van oude, inheemse wijnstokken, die vroeg verbouwd werden maar inmiddels lokaal niet meer te vinden zijn in de wijngaarden. Het project is erop gericht om de biodiversiteit te vergroten, welke progressief afgenomen is gedurende de verschillende beplantingscycli over de laatste eeuw.
De gemeentes die deel uitmaken van het project zijn die van Città della Pieve, Piegaro, Montegabbione, Ficulle, Parrano, Fabro, Monteleone d’Orvieto en San Venanzo.

 

Onbekende druivenranken gevonden in Italië, en een druivenstok met een omtrek van 57 centimeter

Het gaat om wijnranken die in het verleden door boeren aan de rand van de wijngaard – vaak ook in greppels – werden achtergelaten, meestal omdat ze niet meer productief waren.
Onbekende druivenranken gevonden in Italië, nieuwe druiven in italiëDe stokken groeiden op eigen houtje gewoon verder, maar zonder tussenkomst van de mens, ze zijn niet gesnoeid en niet bespoten, dus uitsluitend gegroeid zoals Moeder Natuur dat wenste. Deze wilde ranken produceerden veel meer groen en nauwelijks druiven, en klommen bomen en palen in. In Montegabbione is een wijnrank gevonden die wel 20 meter hoog is en waarvan de stok een omtrek van 57 cm heeft.

 

Onbekende druivenranken gevonden in Italië tijdens een ziektocht van twee jaar

Een zoektocht die zo’n twee jaar geduurd heeft, heeft geleid tot de ontdekking van meer dan 50 wijnranken, waarvan een aantal overeenkomsten vertonen met reeds bekende variëteiten, maar er zitten ook een aantal nog onbekende variëteiten tussen. Een ampelografische verzameling wordt samengesteld ter behoud van de genetische kenmerken en een aantal variëteiten zullen worden beschouwd voor toekomstige commerciële doeleinden. Er is inmiddels een wijngaard beplant met de experimentele stokken en vinificatie zou over een aantal jaar mogelijk moeten zijn; in 2017 zal er een tweede experimentele wijngaard worden aangelegd.

 

Pauline Ninck Blok
Castello di Montegiove
www.castellomontegiove.com