Noodweer in Bourgogne

Bourgogne hagel

De nachtmerrie van iedere wijnbouwer: hagel! In de Bourgogne ging het vorige week goed mis.

Een noodweer in de vorm van hagel heeft vorige week toegeslagen in de Bourgogne. In de gemeentes Pommard, Volnay, Monthélie, Beaune en Meursault sloeg het noodweer hard toe.
Een botsing van twee luchtstromen, hete lucht uit het zuiden en koude lucht uit het noorden, was er de oorzaak van dat een aantal wijngaarden in korte tijd blank kwamen te staan. Door grote hagelstenen in combinatie met een storm vielen de druiventrossen letterlijk in het water.

Zoals wel vaker met dit soort weersomstandigheden, verschillen de verliezen per wijngaard. Enkele wijnboeren zijn in no-time een hele oogst kwijt en anderen lijden slechts een kleine schade. Het Franse ministerie van Cultuur schat dat 40 procent van de oogst in de Cöte de Beaune is vernield.

Veel wijnboeren zijn niet verzekerd tegen dit soort schade. Door de klimaatverandering komen dit soort extreme weersomstandigheden echter wel vaker voor. De minister van Landbouw heeft aangegeven dat hij zich sterk zal maken om de boeren tegemoet te komen.

Het vorig wijnjaar 2012 was al een mager jaar, gelet op de productie. Het dreigt nu voor 2013 dezelfde kant op te gaan…

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!