Champagne gaat terug naar zijn roots in hun keuze aan druivenrassen.
Het jaar 2015 is een grandioos wijnjaar geweest in Champagne. Iedereen is vol lof over het wijnjaar. Er zullen ongetwijfeld ook prachtige wijnen van gemaakt worden. Alleen… blijft het zo?
Het wijnjaar 2015 in Champagne
Het wijnjaar is prachtig geweest. Overal hoor je dat om je heen in Champagne. Maar is het wel zo? Champagne is een prachtige mousserende wijn, een mousserende wijn die wordt gedragen door zijn zuren. Het zuurgehalte in champagne is ook zeer belangrijk.
En hier schuilt het probleem. Als de jaargangen alsmaar beter worden in Champagne dan kunnen de druivenrassen die nu aangeplant staan als Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier in Champagne niet meer de kwaliteit leveren die ze gewend zijn in champagne.
Hier hebben de champagnebazen en -boeren in het C.I.V.C. iets op gevonden, ze halen vergeten druivenrassen uit de kast als de Arbane, Petit Meslier, Fromenteau en Blanc Vrai en experimenteren hiermee op kleine schaal om te zien of deze druivenrassen wel die kwaliteit kunnen leveren, een slimme gedachte. Maar aan elk voordeel zit een nadeel: deze nieuwe (oude) druivenrassen hebben minder opbrengsten. Dit is ook hoogstwaarschijnlijk de reden waarom ze ‘vergeten’ waren in Champagne.
Ondertussen heeft het beroemde champagnehuis Taittinger wijngaarden gekocht in Groot-Brittannië waar ze rond de 330.000 flessen sparkling wine willen maken (de naam champagne mag niet volgens de wet). In Groot-Brittannië worden wel de druivenrassen Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier gebruikt omdat het in Engeland (nog) niet zo warm is.
Martin