Nieuwe classificatie voor wijnen uit Zuid-Afrika

Nieuwe classificatie voor wijnen uit Zuid-AfrikaEr is een nieuwe classificatie voor wijnen uit Zuid-Afrika. Sterker nog: een zegel moet deze nieuwe classificatie gaan versterken.

Alle wijnlanden ter wereld zijn trots op het bezit van oude wijngaarden en de wijnen ervan worden overal hoog gewaardeerd. Oude wijngaarden, oude wijnranken of druivenstokken? Er is echter maar één land waar wijnboeren een officiële erkenning voor hun oude wijngaarden kunnen krijgen, en dat is Zuid-Afrika.

Nieuwe classificatie voor wijnen uit Zuid-Afrika in het Old Vine Project

Leden van het Old Vine Project (OVP) die wijn maken van een wijngaard van 35 jaar of ouder mogen een zegel van Certified Heritage Vineyards op de fles aanbrengen, samen met de datum waarop de wijngaard is aangeplant. Zo heeft de consument de garantie dat de wijn authentiek is en voldoet aan de eisen die het OVP stelt aan druiventeelt en wijn maken.
Inmiddels zijn de eerste wijnen met dit zegel wereldwijd te koop en krijgen ze – samen met de wijngaarden waaruit ze voortkomen – zowel plaatselijke als internationale erkenning.

Oude wijnranken in het nieuwe classificatie voor wijnen uit Zuid-Afrika

Voor het OVP is dit een belangrijke stap voorwaarts. Doel van het project is het conserveren van Kaapse wijnstokken die ouder zijn dan 35 jaar en tegelijk het stimuleren van wijnboeren om goed voor hun jonge stokken te zorgen, zodat ook die uitgroeien tot gezonde, productieve oude stokken. Het OVP wil wijnboeren, wijnmakers en wijndrinkers bewust maken van de pluspunten van wijnstokken op leeftijd.

Enkele van de meest interessante nieuwe Zuid-Afrikaanse wijnen van dit moment komen van edele, oude stokken, terwijl het fruit voorheen verdween in grote, anonieme tanks, en de boeren er maar weinig voor terugzagen. Rosa Kruger, expert op het gebied van oude wijngaarden, zegt: “We denken dat een hernieuwde focus op de kwaliteit die oude stokken kunnen leveren er ook aan kan bijdragen dat er in ons land meer voor druiven betaald gaat worden.”

Wil je meer weten over de nieuwe classificatie voor wijnen uit Zuid-Afrika, het zogenaamde Old Vine Project (lees hier: http://www.oldvineproject.co.za)