Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek

Nederlandse wijnfeesten
Afgelopen weekend waren de Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek. Wat heb ik daar zoal gezien en geproefd? Een terugblik.

Laat ik beginnen met het weer, toch geen onbelangrijk element bij zo’n buitenevenement. We hebben de internationale wijnmarkt op zaterdagmiddag bezocht en er is geen druppel regen gevallen. Dus dat was toch wel een meevaller, gelet op de verwachtingen.

Internationale wijnmarkt

Het was druk en zeker na 3 uur in de middag zwelde de menigte aan. Gezellig druk, niet overvol. De naam Nederlandse wijnfeesten doet wellicht bij sommigen van ons het vermoeden wekken dat het hier louter om Nederlandse wijnen gaat, maar niets is minder waar. Vijf wijngaarden rondom “wijndorp Groesbeek” (Wijngaard de Plack, Holdeurn, Klein-Amerika, van Ditshuizen en Wijnhoeve de Colonjes) zijn uiteraard vertegenwoordigd, maar verder heb ik naast het Wagenings Wijngoed geen Nederlandse wijn gezien onder de standhouders. Nee, het evenement “Nederlandse wijnfeesten” bestaat echt uit een internationale wijnmarkt.
Er is op het plein voldoende gelegenheid om naast het proeven/drinken van wijn de nodige versnaperingen te nuttigen. Ook is er live-muziek.

Ik heb verschillende standhouders bezocht. Niet allemaal, want daar was de tijd tekort voor. Als je het verhaal achter de wijnen wilt horen en goed wilt proeven, dan moet je daar de tijd voor nemen vind ik. Een korte weergave van de door mij bezochte standhouders en de geproefde wijnen geef ik hieronder weer:

Wijnhoeve de Colonjes. Ik proefde de Helios, een soepele, sappige wijn, rond en lieflijk. Bij de proeftafel ook nog even een gesprekje gehad met oenoloog Adam Dijkstra.

De Kelder van de Coningh

De Kelder van de Coningh. Jan Veldhoen is de importeur en verkoper van Oostenrijkse kwaliteitswijnen. Het accent ligt vooral op wijnen uit Burgenland. Ik heb regelmatig wijnen van Jan geproefd en ik kan niet anders zeggen dan dat het assortiment indrukwekkend is. De wijnen die ik in een “speeddate” op de markt heb geproefd zijn: een houtgerijpte Grauburgunder van Markus Lentsch, mooi gedoseerd hout, sappig en mals. Chardonnay Premium van Salzl 2015, een volle wijn voor de liefhebbers van een Chardonnay met veel nieuw hout. Een rode DAC Reserve Blaufränkisch van Strehn, prachtige strakke wijn met een mooie balans. De Keringer Shiraz 100 Days, zwoel, kruiden, chocolade, intense wijn. Tot slot een rode zoete Spätlese van Salzl met 9 procent alcohol, en dat is een fijne, lichte dessertwijn.

Umbriawijn

Umbriawijn: Deze webshop verkoopt (de naam zegt het al) wijnen uit het prachtige Umbrië in Midden-Italië. En dat daar schitterende wijnen vandaan komen, weet ik uit ervaring. In juni van dit jaar was ik daar en ben ik aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van een aantal producenten. Producenten die ook bij Umbriawijn in het assortiment zitten.
Terra di Confine 2013 van Tenuta Vitalonga. Deze blend van Montepulciano en Merlot geeft een wijn met geconcentreerd donker fruit, aards en toch elegant. Montefalco Rosso van Il Torrione, licht drogend, cassis, stijlvol. De Montefalco Sagrantino uit 2010 van hetzelfde huis is massief, droog, zwaar en gastronomisch. Een krachtpatser. Gato Gato van Castello di Montegiove, een ronde, medium volle wijn met die mooie aardse geuren en smaken die de wijnen uit dit gebied karakteriseren.

Heerlijk Italiaans

Heerlijk Italiaans. Deze wijnwebshop verkoopt interessante wijnen uit de noordelijke wijnregio’s van Italië. Ik heb 2 witte wijnen geproefd:
Roero Arneis (een inheemse druif waar mooie wijnen van worden gemaakt) van Cascina Boschetti Gomba, een volle wijn met veel gerijpt fruit in de neus en smaak. De Langhe Favorita (nog zo’n inheemse onbekende druif) van Ghiga is zacht en vriendelijk met milde zuren.

Domaine Alsace, importeur en webshop van kwaliteitswijnen uit de Elzas. Een bekende voor mij, ik heb al kennisgemaakt met verschillende wijnen van de beide heren van Domaine Alsace. En ze hebben, ik kan niet anders zeggen, een goede neus voor uitstekende wijnen, afkomstig van kleine producenten uit die streek. Jurgen vertelde mij dat het assortiment waarschijnlijk binnenkort wordt uitgebreid met een nieuw wijnhuis. Ik ben benieuwd.
De Pinot Gris 2016 van Paul Schneider is een mooie zachte en rijke wijn met veel tropisch fruit. Op de proeftafel stond ook een Gewürztraminer van Paul Schneider: bijzonder mooi, rozijnen, honing en licht kruidig.

Bulwijn

Bulwijn, een wijnwebshop gespecialiseerd in Bulgaarse wijnen. Ik heb de indruk dat de gemiddelde consument bij wijnen uit Bulgarije vaak denkt aan goedkoop geprijsde flessen die in de supermarkt liggen. Maar er is meer dan dat, dat bewijzen de wijnen uit het assortiment van Bulwijn.
Craftsman’s Selection, een opvallend blend van 75 procent Chardonnay en 25 procent Riesling. Nog nooit gezien, maar de blend werkt. Een zachte en wat boterige stijl, soepel met daartegenover wat zuren van de Riesling. Uit dezelfde Craftman’s Selection proefde ik een blend van Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Een vriendelijke, zachte en soepele wijn. Verder een glas Tiara Blanc de Noir uit de Mavrud druif. Een heel lichte kleur, soepel met best wel wat volheid en fruit van peer en ananas.

Dokter Maler

Dokter Maler. Specialist in Duitse wijnen, waarbij de wijnen uit Franken een belangrijke rol spelen. En uit dat Franken bieden ze wijnen aan van Bürgerspital uit Würzburg. Een schot in de roos naar mijn mening, want het zijn schitterende wijnen. Op de markt heb ik geproefd: Bürgerspital Franken Silvaner Trocken Ortswein, belegen/wat schimmelig in de neus, op de tong kruidig, strak en zuiver. Van datzelfde Bürgerspital komt de Blaufränkisch Würzburger Stein, een Erste Lage wijn. Wow! Kruiden, teer, stroperig, zwart fruit, een talmende afdronk, intense en geweldige wijn.
Verder heb ik van Bürgerspital een Riesling geproefd. Riesling zie je niet vaak in Franken. Dit is een zeer correcte, precieze, goed gemaakte wijn met ingetogen citrusfruit. De instapwijn Müller Thurgau van Bürgerspital is fijn, rond met mooi fruit en een goede balans.

Een geslaagde dag in het mooie Groesbeek!
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #nederlandsewijn #nederlandsewijnfeesten #wijnhoevedecolonjes #doktermaler #umbriawijn #heerlijkitaliaans #bulwijn #dekeldervandeconingh #wijndorpgroesbeek