De Nederlanders kopen massaal hun producten over de grens met Duitsland en België. De accijnsverhogingen die zijn ingevoerd hebben in de grensstreek daarom weinig nut gehad.
Nederlandse consumenten spekken de schatkist in Duitsland en België met hun aankopen van drank, tabak en benzine. De Nederlandse regering heeft het duidelijk aan de verkeerde eind gehad met de beslissing om de accijnzen te verhogen.
Nu is het lijden begonnen van de ondernemers in de grensstreek, maar ook in de rest van het land. Diverse tankstations en bedrijven in de tabaks- en alcoholsector verkeren in de grensstreek al in moeilijkheden. Nederlanders doen massaal hun aankopen in de buurlanden en het einde is nog niet in zicht.
Het kabinet rekende, dat over de eerste zes maanden van dit jaar op accijnsinkomsten uit tabaksverkopen van 1,4 miljard euro, terwijl er slechts 1,2 miljard euro werd binnengehaald. De cijfers die de alcoholsector moest gaan opbrengen zijn nog niet eens uitgerekend.
Vorige maand werd in een rapport van onderzoeksbureau Regioplan al vastgesteld dat, waar in 2011 nog 36 miljoen aan accijnsinkomsten uit bier- en wijnverkopen weglekte naar Duitsland en België, dat dit jaar waarschijnlijk zal groeien tot 76 miljoen. In de stad Baarle-Nassau, op de grens met België, is het helemaal van de zotte. Je hoeft maar tien stappen te lopen of te rijden om je wijn of bier voor tientallen euro’s goedkoper te kunnen krijgen.
De kans is ook groot dat er in september met Prinsjesdag wordt besloten om de accijnzen nog meer te verhogen. Hoe het dan zal verlopen met de ondernemers in de grensstreek is voor iedereen een raadsel. Iedereen die met wijn, bier of een andersoortig product waar accijns op zit, wordt het een groot probleem en een catastrofe voor de ondernemers in de grensstreek.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.