Het alcoholgebruik staat sterk onder druk in deze kabinetsperiode maar met de wijnconsumptie valt het allemaal reuze mee.
Nederlanders blijven dol op wijn |
Het alcoholgebruik het afgelopen jaar nogal gedaald. In 2013 dronk een Nederlander gemiddeld nog maar 7,1 liter alcohol. Dit was in 2012 nog 7,5 liter.
Dat blijkt uit een onderzoek van Alcoholbeleid (STAP) van de verkoopcijfers van afgelopen jaar van bier, wijn en sterke drank. “Over de hele linie kun je spreken van een lichte daling”, zegt STAP-directeur Wim van Dalen. “Dat het alcoholgebruik in ieder geval niet toeneemt, is op zich al een goed ontwikkeling natuurlijk.” vindt van Dalen.
Ook de wijnconsumptie staat enorm onder druk. Want terwijl bier en sterke drank al langer in een duikvlucht zaten bleef wijn drinken onverminderd populair. De afgelopen tien jaar steeg de hoeveelheid verkochte flessen wijn enorm maar die trend hield in 2013 jammer genoeg geen stand. De wijnverkopers wijten die forse daling aan de verhoging van de accijnzen op alcohol. Zeker in de grensstreek daalde de alcoholverkoop desastreus. Volgens hen is niet de consumptie maar alleen de verkoop van wijn in Nederland afgenomen.
Volgens Lex Lemmers, de alcoholdeskundige van het Trimbos Instituut, is de daling van de hoeveelheid verkochte alcohol nog steeds een mooie trend. “Dit soort verkoopcijfers laat toch goed zien hoe we met z’n allen omgaan met drank. We zien bijvoorbeeld de laatste jaren dat scholieren steeds later gaan drinken. Ook de hulpvraag in de verslavingszorg laat een dalende trend zien maar het aantal incidenten blijft wel onverminderd hoog. Als jongeren bijvoorbeeld drinken doen ze dat nog steeds vooral om dronken te worden.”
In de jaren ’70 werd er meer dan 9 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking gedronken en nu is dat zelfs gedaald tot 7,1 liter alcohol. Volgens het Trimbos instituut zijn we dus op de goede weg.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.