Nederland, in de toekomst een serieus wijnland?

limburg wijn

Een artikel van het Amerikaans wetenschappelijk instituut PNAS voorspelt dat Nederland in de toekomst serieus gaat meedoen als wijnland.

Als gevolg van de klimaatveranderingen zullen de wijngebieden in de wereld zodanig veranderen dat ons land binnen nu en veertig jaar een belangrijke leverancier gaat worden. De zelfstandig wijnadviseur en docent wijnbouwer/wijnmaker Geurt van Rennes geeft zijn (uitgesproken) mening en toekomstvisie.

“Noord-Europa gaat grote kansen bieden, tot aan de Baltische staten en Zuid-Zweden aan toe. Het wordt nog wel even een zoektocht welke druivensoort bij welke grondsoort past, maar dat is een kwestie van uittesten. Er is wel één nadeel: Nederland telt slechts een beperkte hoeveelheid akkers dat geschikt is voor wijnbouw. Waar echter wijnstokken gedijen, zal daar wijn van uitstekende kwaliteit van gemaakt kunnen worden. „Klimatologisch staan we er nu erg goed voor”, zegt wijndeskundige Geurt van Rennes. Druiven die perfect zijn voor ons land zijn: Pinot Gris, Pinot Blanc en Chardonnay.

In Nederland is inmiddels 260 hectare professionele wijnbouw. In Engeland is dat vijf keer zoveel. Helaas is niet alle Nederlandse bodem geschikt voor wijnbouw. Van Rennes: „Lemige steenachtige kleigrond is goed. Zandgrond niet. Veengronden zijn ook ongeschikt. Daarnaast moet het grondwater diep zitten en moet je iets van een helling hebben. Dat hoeft niet veel te zijn, maar daarmee heb je minder vorstschade.”
Op de kaart van Nederland is vooral Zuid-Limburg ideaal. „Van dat hele gebied kan ik blind zeggen dat het uitstekende voorwaarden heeft. Löss is de meest ideale kleigrond die je kunt hebben. En de streek heeft een perfect klimaat. Als je daarbij de juiste druiven neemt, kunnen we in Nederland wijnen van heel goede kwaliteit maken. Dit zal een wijngebied worden dat het commercieel heel goed gaat doen.”

limburgse wijnen
Zelfs Franse beleidsmakers erkennen de kwaliteit van Nederlandse wijnen. Dick Veerman van het platform Foodlog leidde laatst een EU-sessie over landbouw in Nederland. „Bij het diner zat de Franse voorzitter, een van Frankrijks oude landbouwministers, naast me”, vertelt hij. „Hij vond de wijn heerlijk en was heel beslist: dat was een moderne Syrah. Maar het was een Nederlandse wijn. En geen Syrah. Ik vermoedde dat het een Regent was, zo’n druivensoort die we hier vroeger hadden toen het klimaat nog niet meewerkte. Er zou geen lekkere wijn van te maken zijn. Wel dus, want het bleek inderdaad een Regent, een druif die door de Fransen zelfs ooit is verboden.” Regent is in de Nederlandse wijngaarden op dit moment het belangrijkste ras voor de productie van rode wijn.

Nu al is er een goede internationale vraag naar wijnen uit Limburg. „De subsidiëring voor fruitteelt neemt bovendien af. De boeren in dit segment zullen serieus gaan overwegen of een overstap op wijnbouw een optie is. Ik heb klanten die hun kinderen ondertussen naar de universiteit in Beaume sturen. Dat doen ze echt niet zonder reden.”
In de rest van ons land moeten boeren wat geluk hebben. In de polder gaat het nooit wat worden. Maar in Noord-Brabant, de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug zijn er absoluut stukken die uitstekend zijn en het lukt om te leven van wijnbouw.
Het is vaak alleen een bepaalde flank of heuvel. En dat is het dan. In Nederland willen we dat het liefst in provinciegrenzen vatten, maar dat kan niet. In Noord-Holland maakt een boer een prachtige Chardonnay. Maar in de meeste gebieden van ons land is de grond onvoldoende geschikt”, zegt Van Rennes. „Daar kun je best een leuk glaasje wijn maken, maar je kunt er niet van leven.”

Klappen zullen vallen in het bestaande Europese wijnbouwgebied, waaronder Bordeaux, Toscane en het Rhônegebied. Het areaal zal met 68% teruglopen. De Languedoc zal door droogte zelfs totaal verdwijnen.”
(Bron: Telegraaf.nl)

Hoe je er ook tegenaan kijkt, niemand kan in de toekomst kijken en we zullen zien hoe de Nederlandse en Europese wijnbouw zich ontwikkeld.
Overigens is lössgrond, buiten Zuid-Limburg, ook te vinden rond “wijndorp” Groesbeek in Gelderland en daarmee lijkt deze streek ook uitermate geschikt voor wijnbouw.
Dat de Nederlandse wijnbouw in de lift zit, is wel duidelijk.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!