Mouton Rothschild verliest in een Australische rechtzaak

Chateau Mouton Rothschild 1988

De Franse wijnreus heeft een rechtszaak verloren tegen een Nieuw-Zeelands wijnbedrijf omtrent de naam Mouton.

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Osawa Wines heeft een rechtszaak gewonnen die het Franse bedrijf, Baron Philippe de Rothschild SA heeft aangespannen omtrent de wijnen van Flying Mouton.
Osawa Wines heeft deze naam in beheer en gebruikt hem voor een van hun wijnen. De Rothschild’s waren hier niet blij mee en besloten een rechtszaak aan te spannen. De wijnen van Mouton Cadet worden evenals die van Osawa Wines ook in Japan, Nieuw-Zeeland en Australië uitgebracht en vinden volgens Baron Philippe de Rothschild, hier schade van. Ook beweerden de advocaten van Baron Philippe de Rothschild dat de verkopen drastisch dalen.
‘Het is misleidend en verwarrend’, zeiden ze tegen de rechtbank. ‘Het merk Flying Mouton moet van de wijnmarkt af in deze landen’, gingen ze verder.

De argumenten die Lim had tegenover de rechtbank, waren: “De schapenboerderij die ze hadden, hebben we omgezet in een wijngaard en de witte stapelwolken zijn de stapelwolken die zwevend over Hawkes Bay gaan.”

Gelukkig voor Mark Lim, directeur van Osawa Wines, viel de beslissing van de rechtbank in het voordeel uit voor het Flying Mouton merk en mag de handelsnaam gewoon blijven bestaan. De export gaat dus gewoon door naar Japan en Australië, dit is echt een pluspunt voor Mark Lim en Osawa Wines.

Het is onduidelijk waar de “Mouton” als naam van het Franse landgoed is ontstaan. Volgens zeggen komt het uit 1880 gekochte Chateau Brane-Mouton door Nathaniel de Rothschild. De naam Mouton is schapen in het Frans en deze dieren graasden op het landgoed wat later de bekende wijngaarden van de Premier Grand Cru werden.

Meer publicaties van de WijnGekken over Mouton Rothschild zie je hieronder [get_posts tag=”Mouton” numberposts=100]

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin