De mooiste wijnen in 2017 van Ed

Mooiste wijnen
Het is weer zover: een persoonlijk lijstje van de mooiste wijnen geproefd in 2017.

Ik vind het altijd lastig om een selectie te maken. In het afgelopen jaar heb ik zoveel verschillende mooie wijnen geproefd. Iedere wijn die mooi en indrukwekkend was op zijn eigen manier. Voor het lijstje ga ik af op de mate van herinnering. Oftewel: welke wijnen zijn mij het meest bijgebleven?

Ik heb mijn lijstje beperkt door er 5 wijnen uit te halen. Het zijn allen wijngekken-medaillewinnaars, zowel goud, zilver en brons. Het zijn niet persé wijnen waaraan een flink prijskaartje hangt: er zit er slechts eentje tussen die behoorlijk prijzig is.
Dit geeft maar weer eens aan dat een flinke prijs geen garantie is om indruk te maken. Het gaat om de balans tussen prijs en kwaliteit. En, je kunt er niet omheen, de omstandigheden waarin de wijn wordt geproefd speelt ook een rol…

Hierbij het lijstje. Als je op de naam klikt wordt je gelinkt naar de volledige proefnotitie. Ik benoem de wijnen in een willekeurige volgorde.

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2011
Dirk van der Niepoort is een uitstekende producent. Zijn portwijnen zijn alom geprezen en staan garant voor kwaliteit. Dit porthuis en een groots oogstjaar zorgen voor een LBV met een prachtige, rijke stijl. Een LBV die je nu kunt drinken maar die zeker ook bewaarpotentieel heeft.

Binomio 2005
Deze Italiaanse krachtpatser uit de regio Abruzzen dendert werkelijk door al je smaakpapillen heen! Een concentraat uit de Montepulciano druif. Aan deze wijn is professionele en passionele aandacht besteed en dat proef je.

Apostelhoeve Cuvée XII 2016
Ik heb veel Nederlandse wijnen geproefd die niet zouden misstaan in dit lijstje. Maar ja, je moet een keuze maken. Dit is uitzonderlijk mooie witte wijn, rijp en rijk van smaak. Eentje die zonder meer de buitenlandse concurrentie aankan én die aangeeft op wat voor niveau er in Nederland wijn kan worden gemaakt.

Amon-Ra 2006
De wijn waaraan een prijskaartje hangt. Maar dan heb je ook wat. Dit is een cultwijn. Top Shiraz uit Australië; kracht en intensiteit. Een fruitextract van grote klasse.

Aimé Stentz Gewürztraminer 2015
Gewürztraminer (van late pluk) uit de Elzas op zijn best. De druif en de streek zijn een goed huwelijk. Complex en aromatisch met een buitengewoon mooi samenspel tussen zoet en zuur.

Een nieuw jaar dient zich aan. Een jaar waarin ongetwijfeld weer memorabele wijnen de revue zullen passeren. Laat maar komen, ik ben er klaar voor!