Montefalco Sagrantino, stoere wijnen uit het hart van Italië

Montefalco Sagrantino
Uit de regio Umbrië komen stevige rode wijnen, gemaakt van de Sagrantino druif. Ik proef er een paar.

In de maand juni was ik op vakantie in Umbrië. En dan moet je natuurlijk ook de bekendste rode wijn uit deze prachtige regio proeven: de Montefalco Sagrantino.

De Sagrantino druif

Op de heuvels in de omgeving van het plaatsje Montefalco in Umbrië wordt de Sagrantino druif verbouwd. De druif wordt beschouwd als inheems, maar de herkomst ervan is niet duidelijk.
Het is een druif met een dikke, zeer donkere schil, die veel polyfenolen bevat. De wijnen gemaakt uit de Sagrantino kenmerken zich door veel kleur en zijn rijk aan tannine. Daarnaast bevatten ze veel alcohol. Ze hebben over het algemeen een uitstekend bewaarpotentieel. Wil je meer weten over de Sagrantino druif, lees dan eens deze interessante column.

Montefalco Sagrantino

DOCG status

Recente jaargangen Montefalco Sagrantino kom je niet tegen, de jaargangen die ik in juni 2019 veelal aantrof waren 2011, 2012, 2013 en 2014. Als ik de informatie op de flessen bekijk, constateer ik dat men in het vinificatieproces gebruik maakt van langdurige rijping op houten vaten en daarna nog eens een maandenlange rijping op de fles.
Dat heeft alles te maken met de DOCG-status, die Montefalco Sagrantino sinds 1992 heeft. Die status schrijft o.a voor dat de wijnen voor 100 procent uit de Sagrantino druif moeten zijn gemaakt en een flink aantal maanden moet ouderen, waarvan minimaal 12 maanden op eikenhouten vaten.
Het overgrote deel van de geproduceerde Montefalco Sagrantino is droog. Er is ook nog een (half)zoete variant, die gemaakt is volgens het Passito procedé.

De oppervlakte van de wijngaarden beplant met Sagrantino is ruim 700 hectare, een aantal wat de laatste 25 jaar explosief is gestegen. De gemiddelde hoogte waarop de velden met Sagrantino staan is ongeveer 400 meter.

Proeven

Ik heb tijdens mijn verblijf in Umbrië twee wijnen Montefalco Sagrantino geproefd en mijn bevindingen staan hieronder.

Montefalco Sagrantino

Montefalco Sagrantino 2012 van Spoletoducale

Rijping van 12 maanden hout en 4 maanden fles. 14 procent alcohol.
Donker granaatrood van kleur. Intensiteit van de kleur 3,5 uit 5. In de rand loopt het wat bruinrood uit. De neus is best rijk en weelderig. Toffee, caramel, noten en kreupelhout, gecombineerd met het fruit van zwarte bessen. In de mond in de eerste aanzet wat streng en ijzerig. Droog en tanninerijk op de tong en gehemelte. Wat plakkerig. Cacao, koffie en houtskool. Niet zwaar qua body, wel wat ongepolijst. Warm en kruidig in de afdronk.
Een stoere, volle wijn om op te kauwen. Goed te combineren met vlees van wild, een echte herfstwijn. Nog goed houdbaar voor een jaar of zes (Score: 15,1 punten).

Montefalco Sagrantino

Montefalco Sagrantino “Miracolo Rosso” 2014 van Benedetti & Grigi

Rijping van 26 maanden hout en 6 maanden fles. Het alcoholpercentage is maar liefs 15,5 procent.
Een diepe, donkerrode kleur, intensiteit 4 uit 5. Iets bruinrood in de rand. Mooie, hangende tranen in het glas. Een rijke, zwoele en complexe neus. Bramen en zwarte bessen, confiture, gekonfijt fruit. Wat aards en kruidig (tijm). Iets vegetaal en wat zuivel. Geurig en open. Vol en warm in de mond. Bittere chocolade, koffie en de dikke schillen van bessen. Rijk aan tannine, likeurig en wat uitdrogend in de mond. Flinke zuren, die de wijn een nog meer robuuste smaak geven. Licht alcoholisch, maar niet storend.
Ook dit is een stoere en gastronomische wijn die schreeuwt om er iets bij te eten. En weer denk ik dan aan wild. Zeker nog een jaar of acht goed houdbaar, wellicht langer (Score: 16,9 punten).

Geen gemakkelijke wijnen

De wijnen van Montefalco Sagrantino zijn geen gemakkelijke wijnen. Het zijn wijnen waar je “voor moet gaan zitten” en “die je moeten veroveren”. De gedachte aan een combinatie met eten is tijdens het drinken van deze wijnen bijna onvermijdelijk. Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van de volle, iets boerse stijl die deze wijnen kenmerken. Het past ook uitstekend bij het ruige landschap van Umbrië, het plaatje klopt wat dat betreft helemaal. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen de producenten en dat levert dan weer een mooie zoektocht op naar de betere/beste Montefalco Sagrantino. U kunt de komende tijd dan ook enkele recensies verwachten van deze interessante wijn uit Umbrïe.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #montefalcosagrantino #umbria #italianwine #sagrantino