Moet je 2012 Bordeaux Grand Cru kopen of niet?

union des grand crus de bordeaux

2012 bordeaux is een middelmatig wijnjaar.

union des grand crus de bordeaux wijngekken martin kuhlman

union des grand crus de bordeaux troplong mondotJa, 2012 is voor de wijnen uit Bordeaux een moeilijk jaar. Zelf geven de WijnGekken de jaargang maar 2 sterren. Wijnen om snel te drinken en de wijnen zijn nu al toegankelijk.

Dus geen wijnjaar om te laten liggen. Aan de ene kant is dat eigenlijk wel goed, wie heeft er tegenwoordig nog een wijnkelder of een klimaatkast om de wijnen op te slaan voor pakweg 15 jaar? Dus een wijnjaar om lekker snel te drinken maar dan moeten de wijnen wel goed zijn. Daarom geeft de Union des Grands Crus de Bordeaux af en toe een proeverij om de wijnprofessional te laten proeven wat de grote wijnchateaux in huis hebben, een voorrecht om hierbij te zijn.

union des grand crus de bordeaux lascombes margauxNiet vaak krijg je op één middag zoveel kwaliteitswijnen te proeven als op de middag van 12 februari 2014. Er waren in totaal 59 chateaux vertegenwoordigd waarvan ik alleen een deel van de rode wijnen heb geproefd.

union des grand crus de bordeaux lafon rochetDe proeverij duurde 3 uur en voordat je naar binnen kon, stond je al in een rij. Eenmaal binnen was er al ruim 15 minuten voorbij. Snel de strategie bepalen, de volgorde van het proeven en het feest kon beginnen.

 

 

Is jonge bordeaux goed te drinken?

Jonge bordeauxwijnen in grote getale proeven blijft lastig, zeker bij een horizontale proeverij met zoveel klasse wijnen. Wel is het een jaargang die je snel moet drinken. Sterker nog, sommige wijnen vond ik nu al lekker opdronk maar dat wil niet zeggen dat ze niet beter worden. Over het algemeen zijn het goede volle wijnen die soms een gebrek aan zuur hebben en soms een gebrek aan tannine, dus lang ouderen kan je wel vergeten. Wijnen die je maximaal 10 jaar kan laten liggen. Koop er een kistje van en je kan er elk jaar voor de aankomende 12 jaar genieten van een bordeauxwijn voor een schappelijke prijs.

union des grand crus de bordeaux perswijn 1Met de prijs/kwaliteit zit het wel goed. Er is niet veel vraag naar de 2012 bordeaux dus de wijnen kan je voor een redelijke prijs aanschaffen.

 

Welke Bordeaux van 2012 moet je kopen:

Ik was onder de indruk van de Pomerol van 2012, weliswaar met een hoger alcoholpercentage maar als er genoeg fruit achter zit dan stoort het niet. De merlot is goed rijp geworden op de rechteroever en 2012 is duidelijk geen cabernetjaar.

union des grand crus de bordeaux grand puy ducasse pauillacDat het geen cabernetjaar was merkte ik ook wel in de gesprekken die ik voerde met verschillende vertegenwoordigers en/of eigenaren. Merlot was een dominant druivenras voor 2012 en dat gebeurde ook op de linkeroever. Merlotpercentages van rond de 60 tot 70 procent zijn geen uitzondering.

union des grand crus de bordeaux ormes de pezBuiten Pomerol vond ik Pessac Leognan zeer interessant, zeker de chateaux met een hoger percentage cabernet franc in de wijn hadden genoeg klasse, rondeur met zachte tannine.
Wijnen uit de hele Margaux van 2012 vond ik uitermate goed en bijna alle chateaux waren goed, een homogene jaargang voor Margaux dus.

union des grand crus de bordeaux chateau talbot saint julienMinder te spreken was ik over wijnen uit de Haut Medoc. Ik bedoel dan de wijnen van de noordkant van de Haut Medoc. Die chateaux hebben duidelijk te kampen gehad met slechter weer en slechtere weercondities. Een uitzondering was Chateau Cantemerle uit de Haut Medoc, deze vond ik de enige Haut Medoc die aan de verwachtingen voldeed.

Saint Emilion was middelmatig maar zeker waard om aan te schaffen gezien de prijzen die ervoor gevraagd worden.
Interessant waren ook Fourcas Hosten uit Listrac, met 56% merlot een rijpe en zachte wijn die nu al heel mooi is en met een mooie prijs/kwaliteit. Uit de Saint Juliën sprongen Langoa Barton en Chateau Talbot (68% cabernet sauvignon) er in mijn ogen uit. Uit de Pauillac uiteraard Pichon Longueville Comtesse de Lalande maar zeker ook goed was Grand Puy Ducasse. Uit Saint Estephe vond ik Chateau Ormes de Pez eruit springen en voor een heel mooie prijs.

union des grand crus de bordeaux lynch bages pauillac

Een geslaagde middag en ik heb mooie wijnen geproefd. Bij nader inzien is de jaargang zo slecht nog niet. Middelmatig maar toch met wijnen die een uitstekende prijs/kwaliteit hebben.

 

Hieronder nog een fotoimpressie van de proeverij van de Union des Grands Crus de Bordeaux:

union des grand crus de bordeaux overzicht

 

union des grand crus de bordeaux chateau pichon longueville comtesse de lalande

 

union des grand crus de bordeaux chateau kirwan veel merlot

union des grand crus de bordeaux lascombes margaux 2

 

union des grand crus de bordeaux perswijn 3

 

union des grand crus de bordeaux overzicht 2

 

union des grand crus de bordeaux beauregard

union des grand crus de bordeaux fieuzal

union des grand crus de bordeaux fourcas hosten

union des grand crus de bordeaux cantemerle haut medoc 2012

 

 

 

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!