Meer dan 10% van de zwangere vrouwen drinkt tijdens de zwangerschap

wijn drinken tijdens zwangerschapHoor jij ook bij die 10 procent die dronken is tijdens zwangerschap?

Wijn tijdens zwangerschap is niet goed voor de baby

Een studie in Noorwegen heeft aangetoond dat 12 procent van de vrouwen toegeeft teveel alcohol te drinken tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Zelfs 0,5 procent geeft toe teveel te drinken in de 3e tot 6e maand van de zwangerschap. Zo blijkt uit een studie in Noorwegen.

Ruim 16 procent geeft ook aan in de eerste paar maanden geregeld drank tot zich te nemen. De consumptie van alcohol tijdens de zwangerschap hangt nauw samen met negatieve gevoelens als angst en depressie die sommige vrouwen hebben in deze periode.

In het verleden hebben onderzoeken al negatieve gevoelens, stress, intense emotionele reacties in verband gebracht uit geestverruimende middelen. Moeders die alcohol consumeren tijdens de zwangerschap hebben een verhoogd risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of zelfs een miskraam.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Noorse Instituut van Volksgezondheid in Oslo. Het positieve van dit onderzoek is dat eerdere studies al hadden aangetoond dat 50% van de vrouwen tijdens de zwangerschap door blijven drinken. In Nederland ligt het percentage niet zo hoog en nemen zwangere vrouwen hooguit één glaasje drank (met name wijn) per avond. Wijn heeft een helende werking en bij matig gebruik is het zelfs gezond maar dat geldt niet tijdens de zwangerschap.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!