Masterclass Bacchus en Bourgogne

Masterclass Bacchus en Bourgogne

Kunst en wijn, dat gaat prima samen. Een verslag van een onlangs gehouden Masterclass met onze columniste Eline Jaarsma.

Een leerzame masterclass van “Bacchus en Bourgogne” oftewel een workshop kunstgeschiedenis en wijnproeven in Arnhem afgelopen vrijdagavond 26 september in Arnhem. Veilingbedrijf Derksen stelde in haar monumentale pand “De Valburg” de locatie beschikbaar. Henri Bloem Wijnkoperij Arnhem verzorgde de wijnen.

Terwijl kunsthistoricus Ank Adriaans aan de hand van een diavoorstelling ons liet kennismaken met Bacchus c.q. Dionysos, liet vinoloog Eline Jaarsma een passende wijn proeven: Domaine de Dionysos, La Deveze 2011, Cotes du Rhone.

In deel 2 ging Ank Adriaans het glaswerk toelichten. Door Eline Jaarsma werd dit vergezeld met een Chateau Fongaban 2010, Cotes de Castillon, voorafgaande aan enige uitleg over de wijnstreek en druivensoorten.

Deel 3 was een diavoorstelling van Stillevens, waarin veel wijnglazen terugkwamen zoals ook oesters. Oesterwater is immers een Godendrank. Eline schonk hierbij een passende Jeann & Benoit Droin Chablis 2013.

In het laatste deel liet Ank een aantal schilderijen zien van “De vrolijke drinker”. Bacchus was niet alleen de God van wijn, maar ook van theater en muziek. Deze elementen zie je veel terug bij “vrolijke drinkers”. Na de wijntoelichting van Eline liet zij ons kennis-maken met Merotto Prosecco Raye Brut. Langzaamaan werden wij ook vrolijke drinkers.

Als afsluiting werd nog een glas Domaine Didier Tripoz Bourgogne Rouge 2012 aangeboden door Michel en Marja van Tooren van Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem.

Het moge weer duidelijk zijn dat kunst, wijn en spijs voortreffelijk samengaan voor een boeiende avond.

Met dank aan Isabel Hoetink voor het verslag.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!