Marselan, een onbekende blauwe druif

De Vijf weetjes van.. Marselan
Dit keer over de Marselan, een onbekende blauwe druif

De Marselan behoort tot de nieuwkomers onder de druivenrassen. Een kruising tussen 2 bekende druivenrassen. Dit lijkt een hit te gaan worden, 2 bekende smaken gaan blenden in één wijn.

Maar gaat dit druivenras wel een hit worden? Zit de consument te wachten op een nieuw en onbekend druivenras als de Marselan. Zo te zien gaat Frankrijk het voortouw nemen en blijven de andere landen achter met de Marselan.

De vijf weetjes gaan over de Marselan, een onbekende blauwe druif

1. De druif Marselan is een kruising van de Cabernet Sauvignon en de Grenache, 2 bekende druivenrassen die het goede van elkaar aanvullen. Wel lijkt het een vreemde kruising te zijn van deze druivenrassen als de Cabernet Sauvignon en Grenache. Naar mijn weten is er ook geen blend op de markt met deze druivenrassen.
2. De Marselan is een jong druivenras. De druivensoort pas sinds 1990 in Frankrijk wordt toegelaten voor een Vin de Pays. De toekomst moet uitwijzen of dit ooit een IGP of AOP gaat worden. De consument lijkt hier een grote rol in te gaan spelen.
3. In de AOP gebieden is de Marselan niet toegelaten. Dit mag niet volgens de regels. Het druivenras vind je hoofdzakelijk in de Languedoc en dat de kruising speciaal daarom gemaakt is. Languedoc is het uitgelezen gebied voor de Marselan.
4. Het druivenras Marselan is gemaakt met goede bedoelingen. Het is zeer goed resistent tegen schimmelziekten en tegen coulure. Nu is coulure geen groot verschijnsel in het zuidelijke Languedoc. Misschien is het druivenras wel populair onder de wijnboeren om zijn hoge opbrengsten en als makkelijk druivenras.
5. De wijn van deze druivensoort heeft veel kleur. Vooral bij wijnen die veel schilcontact hebben gehad, geven enorm veel kleur op je tanden. Goed poetsen nadien is zeer aan te raden

Marselan, een onbekende blauwe druif