Margret Weijers: Ik ben verliefd op de St. Emilion!

margret weijers
Wat is het heerlijk en een al een tijd geleden om de wekker niet te hoeven zetten.

Meer columnisten…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”15″ wpp_start=”

    “]

Om 8.00 uur ’s morgens denk je dan ‘Ik draai me nog even om!’ Maar dan komt het moment dat je toch echt uit je bed moet stappen om dat je een afspraak hebt met Tonnellerie Sylvain en Château Corbin!

Na een heerlijk Frans ontbijt snel de auto in en op weg naar Libourne. Na 1,5 uur in rondjes te hebben gereden toch maar even opgebeld: ‘Oh yes, I know your name, but it is almost lunchtime”. “O nee hé’, opperde ik. ‘We zijn toch nog welkom ondanks dit verlate uur” (waren we nu maar meteen uit bed gestapt!). Ik legde haar uit dat wij speciaal naar de wijnstreek zijn gekomen om hun kuiperij (een bedrijf waar houten vaten gemaakt worden) te komen bewonderen. ‘At what time can you be here’? ‘Eh…. In 10 minutes’ antwoordde ik.
1
Dit resulteerde in een rit vol kamikaze-acties waar ik wonder-boven-wonder heelhuids ben uitgekomen. Jos Verstappen zou trots op me zijn geweest na deze dollemansrit maar mijn reisgenoot heeft tijdens deze rally toch zeker enkele schietgebedjes gedaan.
Gelukkig kwamen we heelhuids en nog ruim voor lunchtijd bij tonnellerie Sylvain aan, zodat we alles nog operationeel konden zien voordat de Franse uitgebreide lunch begon. Ze merkten dat we professioneel en zeer geïnteresseerd waren en zo kregen we toch een geweldige rondleiding.

Tonnellerie Sylvain

Waarom heb je nu deze tonnellerie uitgekozen, hoor ik je zeggen? Zij leveren hun wijnvaten aan wijnhuizen als Château Mouton Rothschild (1e Grand Cru Classé), Château Lagrange (3e Grand Cru Classé), Château Carbonnieux (Grand Cru Classé uit Graves) en Château Angélus (Premier Grand Cru Classé A uit Saint-Emilion), dat zijn zeer grote namen in de wijnwereld dus moeten hun wijnvaten van onberispelijke kwaliteit zijn.
barriques
Wat maakt hun wijnvaten zo speciaal? Allereerst kiezen ze voor de allerbeste houtsoorten uit de bossen van Frankrijk (o.a. Tronçais, Bertranges en Bercé). Vervolgens laten ze de op maat gemaakte houtstaven 2 tot 3 jaar in de buitenlucht drogen. Dit proces is zeer belangrijk, omdat het hout dan zijn strenge tannine kwijtraakt – en de mogelijkheid om de wijn complexiteit te geven – opbouwt.
De volgende stap is het vervaardigen van het wijnvat en het toasten daarvan. Wanneer een wijn rijpt in houten vaten, neemt de wijn de houtsmaak op die afgegeven worden door het hout. De wijn kan door de poriën van het houten vat ook heel langzaam zuurstof opnemen, hierdoor wordt tannine zachter, de wijn oxideert een heel klein beetje en er verschijnt een elegante vanillegeur.
2
De hal staat vol met houten vaten en deze zijn allemaal op bestelling gemaakt. Als wijnhuis moet je veel keuzes maken voor het opvoeden van jouw wijn. Denk aan vaten voor de vinificatie (vergisting), het transport en het laten rijpen van de wijnen op het château zelf of daarbuiten.
De inhoudsmaat is afhankelijk van gebied en wat de wijnmaker voor ogen heeft. “Barrique” komt uit de Bordeauxstreek en heeft een inhoud van 225 liter. Een traditioneel houten wijnvat uit Bourgognestreek heeft een inhoud van 228 liter. Maar beide bestaan ook met een inhoudsmaat van 400, 500 en zelfs 600 liter. De wijnmaker beseft maar al te goed dat – hoe groter het houten vat – des te minder vanillesmaak er afgegeven wordt aan de wijn.

Wanneer de wijn op hout wordt vergist kan de wijnboer naast de inhoudsmaat ook een bepaalde ‘toasting’ kiezen: medium, medium+ en zwaar getoast. Deze ’toasting’ wordt ook afgegeven aan de wijn. Wanneer er gekozen wordt voor zwaar getoast hout, is het de noodzaak dat de wijn genoeg body heeft om dit aan te kunnen, dus is het eigenlijk: hoe lichter de wijn: hoe minder getoast het eikenhouten wijnvat moet zijn.

chateau corbin

Château Corbin

’s Middags hadden wij een afspraak staan bij Anabelle Cruse-Bardinet. Anabelle is sinds 1999 eigenaresse van Château Corbin. Dit château heeft een oppervlakte van 13 ha en ligt in de St. Emilion aan de rand van de Pomerol appelatie. Château Corbin heeft de Grand Cru Classé status.
Anabelle is een zeer elegante powervrouw met uitstraling en toch een heel vriendelijk karakter. We voelden ons er zeer welkom!
De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud en de verdeling is 80% merlot en 20% cabernet sauvignon. Deze staan op 2 verschillende bodems: zand (dat zorgt voor de finesse) en klei (die verantwoordelijk is voor de kracht in de wijn).
saint emilion
Na een rondje door de ‘kelder’ en de wijngaard liet Anabelle ons de wijn van Château Corbin 2009 proeven. De kleur was donker en intens. In de geur kwam zwarte bessen naar voren maar ook kruidigheid. De zachte tannine, het elegante fruit en de lange afdronk maakte enorm veel indruk op ons. De wijn liet maakte zoveel indruk op ons dat we meteen een fles kochten voor ’s avonds bij de Comté Millésime van 24 maanden oud en die combinatie van wijn en kaas was verrukkelijk!
Op zondag zijn wij naar het stadje St. Emilion zelf geweest. Leuke kleine straatjes met genoeg terrasjes waar genoten kan worden van een kop koffie, een lichte lunch, de zon en de mensen.
Iedereen mag het weten…

IK BEN VERLIEFD OP SAINT EMILLION!

Margret Weijers
(Vinoloog; wijndocent; http://www.smaakvermaak.nl)