Makkelijk online drank bestellen voor minderjarigen

pubers en alcohol

Minderjarige pubers kunnen eenvoudig online, alcoholhoudende drankjes kopen. De overheid doen er niets aan, zo blijkt uit een onderzoek van De Telegraaf. De gemeenten laten de webwinkels en online slijterijen helemaal met rust.

Gemeenten moeten sinds 1 januari 2013 toezicht houden op de alcoholverkoop. Het maakt niet uit of de alcoholverkoop online of via de reguliere winkels gebeurt. De gemeenten zitten hierop niet te wachten, ze hebben zelf al flinke tekorten en hebben geen geld om hier extra controleurs op te zetten. “Wij kunnen moeilijk bij iedere bezorging een van onze ambtenaren neerzetten om te kijken of een kind de deur open doet voor een leverancier”, reageert een woordvoerder van gemeente Utrecht in De Telegraaf. De gemeente mag volgens hem ook niet in de computers kijken vanwege privacy. “Toezicht houden is dus onmogelijk.”

Dit wordt onderstreept door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. “Er is geen beginnen aan en we weten niet wat we hiermee moeten doen”, reageert een woordvoerder. Die noemt als voorbeeld een webwinkel die illegaal verkoopt in de ene gemeente, maar waarvan de eigenaar in een andere gemeente woont. “Juridisch kun je dan niets meer.”

Volgens het Trimbos-instituut en de Stichting Alcoholpreventie is beter toezicht wel degelijk mogelijk. De Stichting Alcoholpreventie denkt dat een soort van DigiD-inlogcode de oplossing moet bieden.

Martin Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen! Of persoonlijk via mijn Linkedin