Maasvallei Limburg één stap verwijdert van BOB

limburg wijnHet gaat goed met Nederlandse en Belgische wijnen, op naar de Beschermde Oorsprongsbenaming.

De vereniging Wijnbouwers Limburgse Maasvallei heeft een registratieaanvraag voor wijn als beschermde oorsprongsbenaming (BOB) ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij.  Omdat het wijngebied rond de Maasvallei zowel in Nederland als in België ligt, zijn bij deze aanvraag twee landen betrokken.

Op maandag 8 juni 2015 is in het Belgisch Staatsblad de aanvraag bekend gemaakt, wat het startpunt vormt voor de publieke consultatie en de eerste bezwaarperiode.

Wat betekent BOB

BOB is in Nederland en Belgische bekend als Beschermde Oorsprongsbenaming. Een wettelijke Europese term om het gebied te beschermen. Je kan het vergelijken met de Franse AOP of de Italiaanse DOC.

De procedure van BOB

De registratieprocedure van een BOB omvat twee stappen: een eerste stap op niveau van de lidstaat en een tweede stap op Europees niveau.

Op Vlaams en op Nederlands niveau wordt de eerste stap in de procedure gezet door de samenvatting van het aanvraagdossier te publiceren in het Belgisch Staatsblad en een niet nader genoemde Nederlandse krant. Elke natuurlijke of rechtspersoon die een rechtmatig belang heeft, krijgt gedurende 2 maanden volgend op de publicatie kan hierop bezwaar maken.

Als de Europese Commissie op het einde van de Europese procedure de benaming ‘Maasvallei Limburg’ registreert, houdt dit in dat enkel wijnproducenten die het lastenboek volgen en die wijn produceren binnen het afgebakende geografische gebied, gebruik mogen maken van deze benaming.
Dus op naar Nederland en België als écht wijnland.

Martin Reageren?

Mail naar me. Je kan ons volgen via facebooktwitter of google+!