Komt het kabinet in de problemen met de accijnsverhoging?

accijns wijn en bier

Komt het kabinet in de problemen met de accijnsverhoging die ze onlangs hebben doorgevoerd en gaan er weer andere belastingmaatregelen getroffen worden.

Meer nieuwsberichten…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”6″ wpp_start=”

    ” ]

De accijnsverhoging op wijn en andere alcoholische dranken zorgt voor een sterk verminderde omzet bij slijterijen, drankgroothandels en cafés door het hele land. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo verkochten slijterijen het eerste half jaar van 2013 acht procent minder dan in 2012, de caféomzet nam af met zeven procent en de drankomzet van groothandels daalde met twee procent.

Afgelopen jaar daalde de omzet van wijnwinkels, slijterijen en cafés ook al. Voor groothandels is dit de eerste keer dat hun omzet keldert. Afgelopen week maakte ik al melding dat consumenten massaal uit zouden wijken naar de buurlanden en nu heeft heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek het uitgezocht. Consumenten betalen ruim zes procent meer voor alcoholische dranken dan een jaar geleden. Zo ging de accijns op sterke dranken met zes procent omhoog en stegen de wijn- en bieraccijns respectievelijk met achttien en tien procent.
Al eerder maakte onderzoeksbureau Regiolink en Panteia bekend dat de accijnsverhoging de Nederlandse regering meer kost dan dat het ze oplevert. Volgens hun heeft de overheid de opbrengst verkeerd ingeschat en het Nederlands publiek onderschat, onder andere omdat consumenten over de grens gaan winkelen. Tevens verliezen werknemers hun baan en gaan steeds meer slijterijen failliet.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin