Kerst recept met hertenfilet

Kerst recept met hertenfilet

Een heerlijk kerst recept met hertenfilet en een bijpassende portwijn. De ideale combinatie voor een perfecte avond.

Thuis genieten met familie en vrienden van een heerlijk kerst recept met hertenfilet, is helemaal de trend voor deze kerst. Slechts weinig mensen willen daarvoor echter de hele dag in de keuken staan. De rode portsaus uit dit hoofdgerecht kan van tevoren worden voorbereid en zorgt direct voor een feestelijke kerstsfeer. Met krielaardappeltjes uit de oven en wat groene asperges erbij, maakt u het helemaal af en maakt u het kerstrecept met hertenfilet als een hemelse verrassing. Tot slot is de combinatie van hertenfilet met rode met Quevedo port helemaal hemels, als of er een engeltje over je tong…

Paddenstoelen met port een verrukkelijke combinatie
Weinig mensen weten hoe gemakkelijk je een portsaus kunt maken. Wij kozen voor de kerst voor een 10 jaar oude port. Deze “10 year old” port is gebotteld in 2013 en heeft minimaal 10 jaar op vat gerijpt, voordat hij is gebotteld. Hierdoor heeft hij extra ronde en zachte aroma’s gekregen, die perfect bij de hertenfilet passen.

Kerstrecept met hertenfilet
Ingrediënten voor het kerst recept met hertenfilet voor 4 personen

4 hertenfilets à 150 gram
40 gram boter
scheutje olijfolie
zout, peper
250 gram gemengde paddenstoelen van het seizoen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons e.d.)

Voor de portsaus in het kerstrecept met hertenfilet heb je nodig:

100 ml Quevedo 10 jaar oude rode port
100 ml rode wijn
100 ml wildfond (pot kant en klaar)
35 gram ontbijtkoek

Kerstrecept met hertenfilet quevedo port jumbo

De bereiding van het kerstrecept met hertenfilet:
Haal de hertenfilets 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur komt.
Maak eerst de saus voor het kerst recept met hertenfilet: kook de rode port met de rode wijn tot de helft in. Voeg het wildfond (pot kant-en-klaar) en de verkruimelde ontbijtkoek toe. Roer tot een lichtgebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 100 °C.
Verhit de boter met een klein scheutje olijfolie (zodat de boter niet verbrandt). Bak de – met keukenpapier – drooggedepte hertenfilets om en om bruin op hoog vuur. Leg ze vervolgens op een ovenbestendige schaal in de oven en laat ze 8-10 minuten verder garen.
Voeg eventueel nog een klontje boter toe en bak de schoongemaakte, in stukken gesneden paddenstoelen beetgaar. Laat ze even uitlekken in een zeef (vang het bakvocht op, mocht de saus te dik zijn geworden, toevoegen, anders voor een soepje). Voeg de paddenstoelen toe aan de saus.
Hertenfilet wordt rood tot rosé geserveerd. Druk met een vinger licht op het vlees, als het net ingedrukt kan worden is het goed.
Serveer de hertenfilets met krielaardappeltjes en rode portsaus met paddenstoelen. Geef er als groente bijvoorbeeld gegrilde groene asperges bij.
Smakelijk eten!

Wijntip voor het kerst recept met hertenfilet:

Serveer bij dit hoofdgerecht een 10 jaar oude port (10 years old) zoals die van Quevedo (te koop bij Jumbo).