Ken Vichianrat wint Prix Culinaire Le Taittinger

le taittinger prix culinaire international

Een Nederlander strijkt met de eer in Parijs.

De Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ werd al in 1967 voor het eerst georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseren vijf landen ieder hun eigen voorronde. Groot-Brittannië neemt dit jaar voor het eerst deel aan de competitie. De nationale finale staat daar onder leiding van de bekende BBC presentator en chef van Le Gavroche** Michel Roux Jr. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Deze Grand Finale vindt plaats in het Cercle de l’Union Interalliée.

 

Een Nederlander is de gelukkige winnaar

Ken Vichianrat van La Rive* de 49e Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger heeft gewonnen. Vichianrat vertegenwoordigde Nederland op 12 oktober tijdens de finale in Parijs. De winnaar werd bekend gemaakt door Jonathan Zandbergen van restaurant hotel Merlet, winnaar van de finale in 2014. In bijzijn van Pierre-Emmanuel Taittinger, CEO van het gelijknamige Champagne huis, ontving de winnaar zijn oorkonde.

De jury, onder leiding van Lars van Galen (Tuindorphotel ’t Lansink*), koos de winnaar unaniem: “Op het moment dat we bij de Kookerij in Noordwijkerhout binnen stapten merkten we meteen dat het niveau enorm hoog is en dat de finalisten alles moesten geven om de titel in de wacht te slepen”, aldus van Galen.

 

De gerechten tijdens de finale

Ken VichianratIedere kandidaat had vijf uur de tijd om twee recepten te bereiden.

Eén recept naar keuze, gebaseerd op het thema dat door het organisatiecomité was vastgesteld, bestaande uit een uitgebeende en gevulde braadkip op een bereidingswijze naar keuze die waren aangevuld met twee bijgerechten.
Eén verplicht recept dat door juryvoorzitter Lars van Galen was bepaald: klassieke risotto met Parmezaanse kaas, langoustine en saus op basis van langoustine. De kersverse juryvoorzitter heeft samen met vijf Nederlandse en vijf Belgische chefs alle gerechten geproefd en beoordeeld. “Het was heel gaaf om vandaag juryvoorzitter te mogen zijn. De deelnemers hadden prachtige ingrediënten en de ambiance was fantastisch, wat wil je nog meer. Ieder jurylid proeft de gerechten helemaal individueel. Daardoor weten we dan ook dat iedereen 100% zijn eigen mening heeft gegeven en we samen de juiste winnaar hebben gekozen”, aldus van Galen.

 

Internationale finale

De Benelux finale werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Oud Reuchlin & Boelen, inmiddels al 35 jaar trotse importeur van Champagne Taittinger. In totaal deden er drie Nederlandse en twee Belgische chef-koks mee aan deze voorronde. Nicholas Tsiknakos van Hotel Manos werd vanavond gekozen als Belgische winnaar. Beide heren strijden op 23 november in Parijs tegen vijf andere chefs uit vier landen, om de prestigieuze internationale titel in de wacht te slepen.