Turkije, een land vol onrust en zandstranden, maar ook een land met mooie wijnen.
Turkije, dan denk je niet snel aan een Grand Cru de Bordeaux die uit Turkije kan komen. Turkije zijn slobberwijnen, denken velen. Turkije is een moslimland en in welk moslimland maakt men nou wijn?
Wijngebieden in Turkije
Er zijn drie belangrijke wijngebieden in Turkije. De gebieden zijn Thracië, bij de Egeïsche Zee en in centraal Turkije heb je nog Anatolië. De laatste twee wijngebieden zijn wel een stuk warmer, maar hier wordt ook nog geprofiteerd van de hoogteligging van de wijngebieden.
Het beste wijngebied is wel Thracië, het Europese deel van Turkije. Het gebied ligt in het noordwesten van Turkije en grenst aan Griekenland en aan Bulgarije. Als je aan Turkije denkt, dan denk je snel aan hitte en veel zonneschijn. Geen ideale temperaturen of klimaat als je aan wijnstokken denkt.
In Thracië is het een mild klimaat en zelfs in de winter enige sneeuwval en in de zomer heersen daar milde temperaturen die je kunt vergelijken met het klimaat in Bordeaux.
Zelfs het groeiseizoen voor de druiven is er lang. Gemiddeld is er een groeiseizoen van rond de 100 dagen, dat is ruim voldoende om er kwaliteitswijnen van te maken. Er zijn zelfs uitschieters van 150 dagen. Dit komt de kwaliteit ten goede en het is bijna onmogelijk om hier geen goede druiven te verbouwen.
Turkije is ook best een groot wijnland. Er worden 60 miljoen flessen wijn gemaakt in Turkije. Het overgrote deel van de bevolking drinkt geen wijn, dus komt de consumptie te liggen bij de inwoners van Istanboel en de rest wordt geëxporteerd naar diverse landen.
Chateau Kalpak, Grand Cru de Bordeaux uit Turkije
Om topwijnen te maken het je geld nodig, veel geld. Er moet geïnvesteerd worden op meerdere vlakken en elk jaar moet je een strenge selectie toepassen om de kwaliteit hoogstaand te houden. Alle aspecten van de wijn moeten op elkaar afgestemd zijn. Er wordt alles aan gedaan om het alcoholpercentage onder de duim te houden en het zuurgehalte niet te laag te laten worden. Chateau Kalpak is geen verdienmodel, maar een uitgeschoten hobby met kwaliteitswijn.
Chateau Kalpak is zo een chateau en je kunt wel zeggen ‘de Grand Cru van Turkije’. Chateau Kalpak is van de eigenaar Bülent Kalpaklioğlu. Bülent is een voormalige investeerder die niet meer hoeft te werken en die in Amerika zijn naam en geld heeft verdiend. Hij maakt wijn, kwaliteitswijn. En omdat Bülent van Turkse komaf is, zocht hij de beste wijngronden voor Bordeaux druivenrassen in Turkije en die heeft hij gevonden in Thracië.
Op een vergelijkende blinde proeverij moesten meerdere wijnprofessionals proberen om de wijnen van Chateau Kalpak eruit te halen. Chateau Kalpak, Grand Cru de Bordeaux uit Turkije is een blend van de bekende Bordeaux druivenrassen merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot. Soms wordt er ook nog een beetje kalecik karasi, een inheems Turks druivenras in de wijn gedaan. Naast de wijnen van Chateau Kalpak, de Grand Cru de Bordeaux uit Turkije stonden een Grand Cru de Bordeaux en een Super Tuscan, een blend met merlot en cabernet sauvignon.
De blinde proeverij was moeilijk en het was bijna uitgesloten dat iedereen de juiste wijn geraden had. De kwaliteit van de wijnen van Chateau Kalpak is van uitzonderlijk niveau en je kunt hem terecht de Grand Cru de Bordeaux uit Turkije noemen.
Klik om meer te weten over Chateau Kalpak en de verkoop van Chateau Kalpak in Nederland.