Onlangs was ik in Weinland Kaiserstuhl. Een impressie van een bijzonder wijngebied.
Kaiserstuhl is een Anbaugebiet in het wijngebied Baden. Ter inleiding, Baden is een wijngebied in het zuidwesten van Duitsland en bevindt zich in de deelstaat Baden-Württemberg. Het wijngebied Baden strekt zich van noord tot zuid uit over 400 km en is verdeeld in 9 Anbaugebiete. De totale oppervlakte van de wijngaarden in Baden bedraagt 15.500 ha en daarmee komt het qua grootte op de derde plaats van de wijngebieden in Duitsland.
Het klimaat van wijngebied Baden is zonrijk; het valt als enig gebied in Duitsland onder wijnbouwzone B.
De 9 Anbaugebiete zijn, van noord naar zuid:
– Tauberfranken
– Badische Bergstrasse
– Kraichgau
– Ortenau
– Breisgau
– Kaiserstuhl
– Tuniberg
– Markgräflerland
– Bodensee
De Badische Weinstrasse loopt door al deze gebieden heen: vanaf Heidelberg tot aan de Zwitserse grens en de Bodensee.
Baden is vooral het land van de “Burgunder” druiven. Het meest aangeplant is de Blauer Spätburgunder met 36 procent. Daarna volgen de Müller-Thurgau (16,4 Procent), Grauer Burgunder (11,5 procent), Weisser Burgunder (8,2 procent), Riesling (7,2 procent), Gutedel (7 procent), Regent (1,6 procent), Schwarzriesling (1,6 procent), Chardonnay (1,2 procent) en Sylvaner (0,9 procent).
Terug naar Kaiserstuhl, ook wel genoemd “die Sonnenterrasse Badens“. Dit gebied van vulkanische oorsprong is één van de warmste plekjes van Duitsland. Gelegen in het dal van de Rijn en ingeklemd en beschermd tussen de Franse Vogezen en het Schwarzwald ligt dit laaggebergte (want dat is de Kaiserstuhl in feite) met als hoogste punt de Totenkopf van 557 meter. De vulkanische gesteenten zijn in het laatste glaciaal door een laag löss overdekt. De bodem is dan ook rijk aan kalk en mineralen. Het door mij bezochte (uitstekende) Weingut Huber in Malterdingen, in het net buiten de Kaiserstuhl gelegen Anbaugebiet Breisgau, beweerde dat Kaiserstuhl meer kalk in de grond heeft en dat de grond van de wijngaarden van Huber meer mineralen bevat. Waarvan akte.
De veelal in terrassen aangelegde wijngaarden van Kaiserstuhl, hebben een oppervlakte van ongeveer 4.200 ha en liggen op een hoogte tussen de 190 en 400 meter. De terrasaanleg heeft een reden: men probeert op deze manier de kostbare bodem te beschermen tegen erosie.
Zoals gezegd, het gebiedje ligt ingeklemd, met echter één opening in het zuidwesten. Dit is de zogenaamde Bourgondische Poort, van waar mediterrane lucht uit de Rhône-vallei aangevoerd wordt.
Al deze componenten maken Kaiserstuhl tot een bijzonder en uitzonderlijk wijngebied waar hoogwaardige kwaliteitswijnen worden gemaakt.
Voor wat betreft de aangeplante druivensoorten in Kaiserstuhl is de Spätburgunder de belangrijkste met 37 procent. Daarna volgt de Grauer Burgunder (20,9 procent), Müller Thurgau met 19,3 procent, Weisser Burgunder (11,4 procent en de Sylvaner met 1,9 procent. Een goede Sekt gemaakt van de Auxerrois uit Bischoffingen heb ik ook aangetroffen én geproefd. Wijn uit de edele Riesling heb ik ook gesignaleerd in Kaiserstuhl.
Een bekende naam is Weingut Dr. Heger, gelegen in Ihringen. Fantastische wijnen heb ik daar geproefd van de Spätburgunder, Weissburgunder en een verrassend mooie Muskat Ottonel.
Het hoeft geen betoog dat op gebied van natuurschoon er genoeg te bewonderen valt in dit klimatologisch uitzonderlijke gebied.
Daarnaast zijn er prachtige vakwerkhuizen in bijvoorbeeld Endingen te bewonderen. Het Weinbaumuseum in Achkarren is zeker een bezoekje waard. En ik denk dat er culinair ook genoeg te ontdekken is, daar ben ik dit keer niet echt aan toegekomen.
Kaiserstuhl: de moeite meer dan waard, bis bald!
Ed