Het is en blijft een dilemma.
Als jouw kind (en een kind blijf je in Nederland totdat je 18 bent!) benieuwd is naar hetgeen jij in jouw glas hebt zitten. Geef je haar/hem dan een klein slokje of niet…?
Het volgende artikel van hln.be gaat over dit dilemma….
Heel wat ouders doen het: als hun kind nieuwsgierig vraagt hoe bier of wijn precies smaakt, hen even een slokje laten proeven. Beter dat ze het thuis doen dan op een ander, toch? Of is dat gevaarlijker dan het lijkt?
De laatste jaren wordt er meer onderzoek gevoerd naar dit verschijnsel: ouders laten hun kinderen steeds vaker en ook steeds vroeger proeven van alcohol. Een slokje champagne of eens nippen van de wijn bijvoorbeeld. En dan hebben we het niet over jongeren die bijna de legale leeftijd hebben om te drinken, maar over kinderen die vaak nog niet op de middelbare school zitten.
Uit onderzoek bleek ook dat de reden steeds dezelfde was. Ouders die hun kinderen vroeg laten proeven van alcohol zijn meestal zelf geen zware drinkers. Ze willen gewoon het drinkgedrag van hun kroost zelf controleren en het goede voorbeeld geven, vaak omdat ze merken dat de vriendjes van hun kind ook al beginnen met drinken. ‘Als wij ze laten kennismaken met alcohol in een vertrouwde en gezellige omgeving, zullen ze die gezonde visie overnemen’, is de beweegreden.
Maar is dat ook het resultaat? Helaas niet: in een studie uit 2014 aan de universiteit van Pittsburgh bleek dat kinderen die van hun ouders een slokje alcohol mogen proeven op jonge leeftijd ook sneller overgaan tot het drinken van een volledig glas bier of wijn. “Je kind een slokje geven is gerelateerd aan een vroegere start met drinken. Het is een risico voor heel wat probleemgedrag, zoals drugs. Ouders zouden hun kinderen geen alcohol mogen geven”, concludeert John Donovan, professor in de psychiatrie.
Een andere studie uit datzelfde jaar in ‘The Journal of Studies on Alcohol and Drugs’ is iets voorzichtiger. Ook zij konden vaststellen dat vroege slokjes gerelateerd waren aan groter alcoholgebruik een paar jaar later, maar kon niet met zekerheid zeggen wat de lange termijneffecten waren. Maar onderzoekster dr. Wadolowski raadt toch aan tot voorzichtigheid. “Het onderzoek is nog heel jong. Maar dat zijn de kinderen natuurlijk ook.”
Proef smakelijkkk…
Chris