José Lemahieu is Belgische ‘Wine Personality of the Year’

José Lemahieu

De Trofee van ‘Belgian Wine Personality of the Year’ wordt dit jaar uitgereikt aan José Lemahieu van Ter Groene Poorte (Brugge).

Jos-Lemahieu 2Vorig jaar nog ging de prijs naar Carol Duval-Leroy, eigenaar van champagnemaker Duval-Leroy, maar nu is voor het eerst in de geschiedenis de prijs uitgereikt aan iemand uit de wereld van de sommellerie en het onderwijs. Niemand minder dan José Lemahieu kreeg de award voor zijn verdiensten in de wereld van de wijn.

Lemahieu heeft dan ook al verschillende verdiensten op zijn conto staan. Hij is hoofdverantwoordelijke voor de wijnopleiding in Ter Groene Poorte en hij leidde een hele generatie topsommeliers op. Bovendien werden vorig jaar zowat alle sommellerieprijzen weggekaapt door zijn leerlingen of ex-leerlingen.

TrofeeLemahieu genoot zelf een opleiding Drankenkennis-Sommellerie aan Ter Groene Poorte en studeerde af in 1973.

Hij was graag aan de slag gegaan bij de Villa Lorraine (Brussel), maar moest genoegen nemen met een baan als sommelier in Noord-Frankrijk, wat hij een geluk bij een ongeluk noemt: het gaf hem een helikopterkijk op de wijnwereld en de sommellerie. In 1976 werd hij maître-sommelier via het Sopexa-examen.

Nadien begon hij in het ambitieuze Hotel Regina (Ieper) dat onder impuls van de flamboyante chef Paul Kerckhof en hemzelf een ster verwierf. Na het overlijden van Kerckhof vervoegde hij zich bij het lerarenkorps van Ter Groene Poorte (1994) waar hij tot vandaag de drijvende kracht is achter de sommelieropleiding.

Bron: weekend.knack.be

Gefeliciteerd José!

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!