Jan-Willem van der Hek wint internationale Sommeliers Cup!

Jan-Willem van der Hek

Jan-Willem van der Hek heeft als eerste Nederlander het Open Pools Kampioenschap Sommelier gewonnen.

De regerend Nederlands kampioen sommelier won half mei in Warschau de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup 2014.

In Warschau streden op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei zestien sommeliers uit acht landen om het ‘Open Pools Kampioenschap Sommelier’. De Nederlander (27) was in de finale te sterk voor collega’s uit Tsjechië en Zweden.

Jan-Willem van der Hek 2Wijn

De wedstrijd begon met een theoretische test met 45 open vragen over onder andere wijngebieden, druiventypen en -synoniemen, wijn-spijscombinaties, wijnmakers en vinificatiemethodes.
De eerste dag werd afgesloten met het blind proeven van een rode en een witte wijn.

Decanteren en blind proeven

Op zaterdagochtend vond het praktijkgedeelte plaats. Dit bestond uit het in vijf minuten decanteren van een wijn, het blind proeven van tien destillaten en het maken van een juiste wijn-spijscombinaties.

Champagne

De drie besten plaatsten zich voor de finale. Die eindstrijd bestond uit het uitschenken van de juiste Champagne aan één tafel in 10 minuten, het beluchten van een witte wijn, wijn-spijscombinaties benoemen bij drie gerechten, fouten uit een wijnkaart halen en twee wijnen en vijf distillaten blind proeven.

Etiketten

De afsluiting was het benoemen van het juiste château in de Bordeaux aan de hand van fragmenten van de wijnetiketten. Jan-Willem van der Hek de meeste punten.

Master Sommelier

Van der Hek is werkzaam als director of wine bij flex4wine in Alkmaar. In 2013 is hij gestart met de opleiding tot de titel Master Sommelier.

Bron: missethoreca.nl

De WijnGekken feliciteren Jan-Willem met het behalen van deze mooie prijs!

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!