Jan van Lissum stopt de samenwerking met Gault&Millau

Jan van Lissum stopt de samenwerking met Gault&MillauJan van Lissum stopt de samenwerking met Gault&Millau, het einde van een tijdperk is voorbij.

Jan van Lissum stopt de samenwerking met Gault&Millau . Hij stopt met de gelijknamige hotel- en restaurantgids. De oorzaak is het groeiende verschil van mening over de wijze waarop de Franse organisatie steeds verder wil commercialiseren en de verplichtingen die daaruit zouden voortvloeien.

Van Lissum gaf de eetgids sinds 2007 uit, die in een snel tempo uitgroeide tot een van de belangrijkste gidsen van ons land met uitstekende oplagecijfers. Onder leiding van Van Lissum was er veel speciale aandacht voor de jonge talenten en de ermee samenhangende awardnominaties droegen bij aan het succes van de gids.
Naar de mening van Van Lissum moeten restaurantgidsen consumenten op een objectieve en onafhankelijke manier informeren over de kwaliteit van de gerechten in restaurants. Dat is en was vanaf 2007 tot op heden het belangrijkste principe van Gault&Millau Nederland.

Jan van Lissum stopt de samenwerking met Gault&Millau, hoe moet het verder

Helaas denken Gault&Millau Frankrijk en België, de licentiegevers, daar in toenemende mate anders over waardoor het inhoudelijke aspect plaats dreigt te maken voor het financiële. Zo’n koerswijziging is funest voor het vertrouwen dat de Nederlandse Gault&Millau geniet in de nationale restaurantsector. Dat is de reden waarom Van Lissum geen volgende edities meer zal maken.

Het hoge aanzien van restaurantgids Gault&Millau in de vaderlandse gastronomie is in hoge mate te danken aan de reputatie die de ruim 30 jarige The Wine & Food Association van Jan van Lissum in de twaalf jaar dat zij de gids hebben gemaakt, hebben opgebouwd. Niet andersom. We zien de (internationale) ontwikkelingen binnen Gault&Millau dan ook met lede ogen aan.

Van Lissum wil niet meewerken aan allerlei commerciële activiteiten namens Gault&Millau, zoals het organiseren van events als galadiners en de verkoop van artikelen. De onafhankelijkheid en objectiviteit van zijn bedrijf The Wine & Food Association maar ook die van de gids komen naar zijn mening daardoor in het geding – The Wine & Food Association organiseert onder andere Wine Professional, Gastronomie | Fine Food Professional, de websites en de vele wijnconcoursen.
Van Lissum betreurt de gang van zaken, maar wil de internationale Gault&Millau organisatie bedanken voor 12 hele mooie jaren. Hij stelt in het vooruitzicht dat de Nederlandse gastronomie op hem kan blijven rekenen maar dan wel op een eerlijke, transparante en opbouwende manier.