Italië verplettert Frankrijk en de Nederlander drinkt minder wijn!

wijnproductie

Het is elke keer stuivertje wisselen…

Italië en Frankrijk hebben vorig jaar opnieuw van plaats gewisseld bovenaan in de lijst van grootste wijnproducenten wereldwijd. Al blijven de Fransen veruit de grootste exporteur van wijn, uitgedrukt in harde valuta.

Wijnproductie 2015

De Italiaanse wijnbouwers produceerden vorig jaar 4,95 miljard liter wijn, tegenover 4,75 miljard liter voor hun Franse collega’s. Beide landen speelden de voorbije jaren geregeld haasje-over in de rangschikking van de Organisation Internationale de la Vigne et du vin, de internationale wijnfederatie die gisteren haar jaarlijkse stand van zaken van de internationale wijnmarkt presenteerde.

De Italianen danken hun eerste plaats voor 2015 aan een productiestijging van 12%, terwijl de Franse wijnbouwers hun productie met slechts 2% zagen toenemen. Daarmee zitten de Fransen pal op het wereldgemiddelde: wereldwijd werd er 2% meer wijn geproduceerd, ondanks dalingen in Spanje en Argentinië, de nummers drie en vijf in de ranglijst. Bulgarije (+106%) en Chili (+28%) kenden de grootste toenames.

OepsDe Fransen blijven echter wel veruit de grootste exporteurs van wijn, uitgedrukt in waarde: ze voerden voor 8,2 miljard euro aan wijn uit, goed voor een wereldwijd marktaandeel van 29%. Uitgedrukt in liter was Spanje dan weer de primus van de exportklas. Italië bezet in beide rangschikkingen (in euro én in volume) de tweede plaats. De drie landen verdelen samen 56% van de wereldwijde wijnhandel onder elkaar.

De Verenigde Staten blijven de grootste wijnconsument, vóór Frankrijk, Italië, Duitsland en China. Het globale wijnverbruik nam toe, ondanks een daling met 1,2% in Frankrijk.

Nederlanders zijn minder wijn gaan drinken. De Nederlandse wijnconsumptie is in 2015 met 3,3 procent afgenomen ten opzichte van 2014 naar 3,3 miljoen hectoliter, blijkt uit cijfers van de internationale wijnorganisatie OIV. Wereldwijd is de wijnconsumptie toegenomen met 0,4 procent.

Ook België komt even aan bod in het rapport, meer bepaald in het hoofdstuk over de grootste wijninvoerders. Die lijst wordt aangevoerd door Duitsland, vóór het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. België staat, net als in 2014 trouwens, op plaats 9 met 320 miljoen liter wijn.

Bron: o.a. retaildetail.nl

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of <a