Moslima weigert fles Champagne te verkopen

moslima en champagne

Het Britse warenhuis Marks & Spencer is door het stof gegaan toen een Moslima weigerde een fles Champagne te verkopen

Het warenhuis heeft zich verontschuldigd voor het feit dat een islamitische werkneemster een fles Champagne weigerde af te rekenen.
In het Verenigd Koninkrijk is heel wat heisa ontstaan na een verhaal in de Britse krant The Telegraph over een Londense medewerkster van Mark & Spencer. De medewerkster, een moslima, weigerde een vrouwelijke klant te bedienen omdat deze vrouw een fles champagne wilde kopen. “Ik had één fles champagne en de dame, die een hoofddoek droeg, verontschuldigde zich heel hard, maar zei dat ze me niet kon helpen”, vertelde de klant aan de krant. “Ze zei me te wachten tot een andere winkelbediende beschikbaar was. Ik stond perplex. Dat ben ik nog nooit tegengekomen.”

Een woordvoerster van Marks & Spencer heeft zich nu verontschuldigd voor het voorval. “We betreuren het dat we in dit geval onze eigen interne richtlijnen niet gevolgd hebben. Mark & Spencer is een bedrijf dat de religie van hun medewerkers respecteert”.

Wat moet je weten over Champagne

Champagne wordt door velen beschouwd als aperitief (komt van het Latijn aperire = openen, opent de maaltijd en de appetijt). Dat komt door de vele zuren in champagne die de maagzuren doen werken en de honger opwekken.
Men kan kiezen voor één cuvée, die van aperitief tot dessert dienst kan doen.
Door de hoge zuurgraad gaat champagne goed bij alles wat met citrus gemaakt is of op smaak gebracht is (harmonie). De zuurgraad kan ook het vettige in romige gerechten afbreken.
Belangrijk is wel de serveertemperatuur: 8 à 10°C. Waarbij lichtere champagnes aan de koelere kant mogen geserveerd worden en de complexere iets minder koel. Maar serveer champagne nooit ijskoud, koude maskeert de aroma’s.

Wijn en de Islam
Alcohol is een schending van de islamitische wetten, maar het wordt oogluikend toegestaan of als een lokale uitzondering op de regel. Een voorbeeld daarvan is de Berti-stam in Soedan, waar het drinken van bier is geaccepteerd. Ook de Poolse Tartaren waren niet strikt in de leer. Zij vonden een totaal drankverbod veel te ver gaan.
Andere moslims zien alcoholgebruik als een daad van verzet, zoals Iraanse jongeren in Teheran. De Iraans-Amerikaanse socioloog Asef Bayat beschreef hun gedrag als een mengeling van respect voor het Hogere en aanvaarding van het wereldlijke, van geloof en vrijheid, en van het goddelijke en vertier. Maar ook, uiteraard, kan wijnconsumptie gelden als een anti-islamitische daad, door de antropoloog Paul Silverstein opgemerkt in een studie naar Amazigh-activisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *