Is wijn gezonder dan Wodka

Is wijn gezonder dan WodkaEen avondje flink doorzakken? Ga dan voor wijn in plaats van de sterkere drank. Uit een onderzoek van het Rhode Island Hospital blijkt dat wijn gezonder dan Wodka is en beter voor je hart en bloedvaten.

Onderzoeker Frank Sellke, hoofd van de hartchirurgie in het Amerikaanse ziekenhuis, bestudeerde met zijn collega’s het effect van rode wijn en wodka op varkens met een hoog cholesterol. Hij ontdekte dat de varkens die wijn binnenkregen gezonder waren dan de varkens die aan de wodka gingen. Het onderzoek is gepubliceerd in het afgelopen nummer van het vaktijdschrift Circulation.

“Er is al eerder onderzoek gedaan naar de voordelen van het drinken van een gematigde hoeveelheid wijn, maar wij wilden de effecten van zowel wijn als wodka testen in combinatie met een hoog cholesterol. Mensen die gezondheidsrisico’s lopen hebben namelijk vaak een te hoog cholesterol,” aldus onderzoeksleider Frank Sellke. “We stelden vast dat het gematigd drinken van beide alcoholische dranken het risico op hart- en vaatziekten verkleint, maar dat wijn nog beter beschermt door de antioxidanten die erin zitten.”

Is wijn gezonder dan Wodka en telt dit alleen bij dieren?

Het onderzoek werd uitgevoerd op drie groepen varkens die veel vet eten hadden gekregen. Eén groep kreeg geen wijn of wodka maar bleef wel hetzelfde eten, één groep kreeg dagelijks rode wijn, en de derde groep kreeg dagelijks wodka. De wijn en wodka werden door het eten van de varkens gedaan en de doses werden precies afgemeten zodat ze gelijk waren voor elke groep. Na zeven weken werd vastgesteld dat de varkens die wijn of wodka hadden gekregen een duidelijk betere bloeddoorstroming naar het hart hadden. De varkens uit de rode wijn groep hadden daarbij de beste resultaten.

Wodka

Ook werd er gemeten dat het HDL, of goede cholesterol, significant was toegenomen bij de alcoholgroepen. Het totale cholesterolpeil bleef hetzelfde bij deze groepen. Goed cholesterol vervoert slecht cholesterol (LDL) naar de lever waar het wordt afgebroken. Dit voorkomt mogelijk het dichtslibben van de bloedvaten.

Het hart wordt beschermd door rode wijn en wodka, maar is  wijn dan gezonder?

Door dit onderzoek konden de researchers vaststellen dat rode wijn en wodka allebei goed zijn voor het hart, maar wel om andere redenen. Rode wijn verwijdt bloedvaten en lijkt dus gezonder, terwijl wodka een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van bloedvaten die de taak van een groot bloedvat kunnen overnemen. Op deze manier is er meer begrip gekomen voor de manier waarop gematigd alcoholgebruik kan beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het is nog niet duidelijk of deze voordelen ook voor mensen gelden.