Is wijn drinken gezond

rosé wijn en is wijn drinken gezond

Is wijn drinken gezond of niet? En… hoeveel glazen wijn mag je drinken en is rode wijn gezonder dan witte wijn?


Lees verder na de advertentie exaro

Is wijn gezond of niet? Wijn is in de eerste plaats heel lekker, maar omdat het zo lekker is ga je er ook snel te veel van drinken. En te veel wijn drinken is niet goed. Je wordt er soms moedeloos van en het lijkt alsof je helemaal niets meer mag. Maar, je hebt maar één gezondheid en één leven en voor je het weet is het te laat.

Hoeveel glazen wijn mag je per dag drinken

Al lang is bekend dat de consumptie van alcohol voor mannen 3 glazen per dag is en voor vrouwen 1 glas per dag. Helaas heeft recentelijk onderzoek aan het licht gebracht dat zelfs 3 glazen voor de man veel te veel is. Het fabeltje is dat mannen een sterker gestel zouden hebben, maar dat is geheel achterhaald. Het meest verstandige zou zijn dat de man evenveel alcohol zou nuttigen als de vrouw. Dit heeft alles te maken met het ontstaan van minstens 7 kankersoorten die gerelateerd zijn aan alcohol.

Welke kankersoorten zijn gerelateerd aan wijn drinken

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van wijn, net als andere alcoholische dranken, gerelateerd is aan een verhoogd risico op verschillende soorten kanker. 

De belangrijkste kankersoorten die geassocieerd worden met wijnconsumptie zijn:

  • Mondkanker
  • Keelkanker
  • Strottenhoofdkanker
  • Slokdarmkanker

Deze vormen van kanker hebben een sterke relatie met alcoholgebruik. Zo wordt ongeveer 20-30% van de gevallen van mond-, keel- en slokdarmkanker veroorzaakt door alcohol.

  • Leverkanker: Ongeveer 17% van de leverkankergevallen wordt veroorzaakt door alcohol.
  • Dikke darmkanker: Alcohol is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de gevallen van dikke darmkanker.
  • Borstkanker: Bij vrouwen verhoogt alcoholgebruik het risico op borstkanker. Ongeveer 4.4% van de borstkankergevallen wordt toegeschreven aan alcohol.

Mogelijke voordelen van matige wijnconsumptie

Rode wijn bevat polyfenolen, waaronder resveratrol, die antioxiderende eigenschappen hebben. Deze stoffen zouden mogelijk:

  • Het risico op hartaandoeningen verminderen
  • Het immuunsysteem versterken
  • Ontstekingsremmend werken
  • Het verouderingsproces vertragen
  • Bovendien zou matige alcoholconsumptie het ‘goede’ HDL-cholesterol licht kunnen verhogen en een klein effect hebben op de bloedstolling.

Hoewel rode wijn vaak als gezonder wordt beschouwd dan andere alcoholische dranken, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt. De hoeveelheid resveratrol in rode wijn is relatief klein en de gezondheidseffecten zijn niet overtuigend aangetoond. Je kunt beter een stukje chocolade nemen dan een glas rode wijn. De hoeveelheid resveratrol in chocolade is aanzienlijk groter dan die in rode wijn.

Uiteindelijk blijft het advies van gezondheidsexperts duidelijk: voor je gezondheid is het beter om geen alcohol te drinken. Als je toch wijn wilt drinken, doe dit dan bewust, met mate en geniet ervan als onderdeel van een gezonde levensstijl.