Is Malbec de reddende druif in Bordeaux

is malbec de reddende druif in bordeauxIs Malbec de reddende druif in Bordeaux. De opwarming van de aarde staat niet stil en vooral het druivenras Merlot krijgt het te verduren. Misschien is dan toch Malbec de reddende druif in Bordeaux.

Chris Cardon is een vooruitziend wijnmaker. Dat bewijst de aanplant in 2012 van een kleine oppervlakte (0,5 hectare) van de wijngaard met Malbec druiven. ‘Als de temperatuur over een aantal jaren verder stijgt, zal die druif beter zijn aangepast aan het warmere klimaat.’
Als klimatologen het bij het rechte eind hebben, zal de gemiddelde temperatuur in de regio van Bordeaux over 50 jaar met 2 graden zijn gestegen. Met mogelijk enorme gevolgen voor de wijnmakers, van wie sommigen nu al alles in het werk moeten stellen om het alcoholgehalte van hun wijnen, als gevolg van te hoge temperaturen, onder controle te houden.

Om te anticiperen op het warmere klimaat, liet Chris Cardon in zijn wijngaard in 2012 een perceel Malbec aanplanten. De aanplant is 0,5 hectare groot en gebeurt met originele planten, geen klonen.

 

Is Malbec de reddende druif in Bordeaux

is malbec de reddende druif in bordeaux‘Omdat wijn maken een werk van lange adem is, doe ik dit voor de volgende generatie…’ Een wijnstok produceert wijn gedurende 80 jaar.
Malbec (of côt) is een blauwe druivensoort die beter bestand is tegen hoge temperaturen. In Frankrijk is de druif nog altijd populair in de regio van Cahors. De schil van de druif is dun en Malbec heeft meer zon nodig om goed te kunnen rijpen dan bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon of Malbec.
Overigens was Malbec in de regio van Bordeaux vroeger een belangrijke druif. Van origine is het zelfs een Franse druif. Lange tijd stond Malbec bekend als één van de zes druiven die waren toegestaan om rode Bordeaux blends te maken. In 1956 vernietigde een strenge vorst 75 % van de Malbec planten. Sindsdien is de Malbec in Bordeaux veel minder populair. Zorgt Chris Cardon mee voor een hernieuwde belangstelling voor Malbec en is Malbec de reddende druif in Bordeaux?

Met medewerking van Château La Haye. 33180 Saint-Estèphe
http://www.chateaulahaye.com