Wat is gezonder: wijn of frisdrank

wat is gezonder: wijn of frisdrankWat is gezonder: wijn of frisdrank. Frisdrank verhoogt de kans op kanker, maar is wijn dan gezonder?

Grote hoeveelheden fruitsap drinken verhoogt mogelijk de kans op kanker, las ik laatst in het nieuws. Krijg je tegenwoordig dan van alles kanker?
Wijn drinken verhoogt ook de kans op kanker. Tenminste, het nuttigen van de alcohol verhoogt de kans op kanker. Maar wat is gezonder: wijn of frisdrank?

Frisdrank geeft een verhoogde kans op kanker. Dat heeft een grootschalige Franse studie uitgewezen. Ook de consumptie van andere gesuikerde dranken, zoals cola, limonade en energiedrankjes kan potentieel aan kanker gelinkt worden. Maar krijg je tegenwoordig van alles dan kanker. Kun je helemaal niets meer eten of drinken? Wijn kun je ook al niet meer drinken. Teveel alcohol verhoogt ook de kans op borstkanker en slokdarmkanker en misschien wel andere kankersoorten ook. Toch is wijn gezonder dan je denkt. Oké, de alcohol moet je dan wel even wegdenken.

Frisdrank verhoogt de kans op kanker

Volgens onderzoekers blijkt uit een recent onderzoek dat frisdrank zeker niet goed is voor je. Ze slagen er nu als eersten in om fruitsap (frisdranken, limonade en andere soortgelijke gesuikerde dranken) en kanker met elkaar te linken. In het verleden konden frisdranken, zoals cola, limonade en energiedrankjes al met obesitas in verband gebracht worden, een ziektebeeld dat niet rechtstreeks tot kanker kan zou kunnen leiden. Fruitsappen werden daarbij buiten beschouwing gehouden, maar dat wil niet zeggen dat deze onschadelijk zijn.

Suiker is de boosdoener, maar alcohol wordt ook omgezet in suikers en in wijn zit alcohol

Wanneer de algemene groep van frisdranken opgesplitst werd in 100 procent fruitsappen en andere gesuikerde dranken, kon de consumptie van beide soorten geassocieerd worden met een grotere kans op kanker, zo wordt er in dat onderzoek gezegd. Alcohol is ook suiker, maakt dat het geliefde glaasje wijn nu ook een boosdoener?

Drink fruitsap met mate

Betekent dit nu dat je nooit nog fruitsap of wijn mag drinken? Neen. Gezondheidsorganisaties raden aan om minder dan één gesuikerde drank per dag te drinken. Bij een gezonde voedingsgewoonte hoef je bepaalde voedingsgroepen nooit compleet uit te sluiten. Het gaat om het vinden van een goede balans. Zodra je er echter minstens één gesuikerde drank per dag consumeert, loop je een groter risico op allerhande ziektes.”
Dat geldt natuurlijk ook voor een wijntje. Eén glaasje wijn per dag mag, maar kun jij jezelf in toom houden?

Dus wat is gezonder: wijn of frisdrank. Ik denk dat je alles met mate moet nuttigen. Zo verspreid je in ieder geval de risico’s.