Is de tweede wijn van Chateau Rieussec 2012 koopwaardig of niet

pourriture noble

Chateau Rieussec, een van de meest fameuze landgoederen in de Sauternes die zoete witte wijn maak heeft ook besloten om in 2012 geen wijn te maken. Is het nu zo een slecht jaar of gaat het om reputatie.

Chateau Rieussec maakt doorgaans in redelijk tot goede jaren heel mooie wijnen die kunnen wedijveren met de met die van d’Yquem in de Sauternes. Het landgoed is in bezit van Domaines Barons de Rothschild van de Lafite-tak en heeft in navolg van zijn buurman Chateau d’Yquem aangekondigd dat hun ook geen eerste wijn zullen maken van de jaargang 2012.
Domaines Baron de Rothschild directeur Charles Chevallier vertelde aan Decanter.com dat Rieussec geen eerste kwaliteit wijn kon maken in 2012. De prijs zou de wijn niet kunnen rechtvaardigen. Zo was al in het nieuws te lezen.

Is het alléén prestige?

Ja, is de vraag nu: is het alleen prestige of is de jaargang zó slecht. De druiven kunnen wel gebruikt worden voor de tweede wijn, de Les Carmes de Rieussec. Dus zo slecht zal de jaargang niet zijn. Tweede wijnen zijn doorgaans ook van zeer goede kwaliteit die kunnen wedijveren met de subtop van de Sauternes. Dus slecht? Een écht slechte jaargang?

Wat doet de subtop

‘Dit is de eerste jaargang die we hebben waar een eerste wijn in is gemaakt sinds 1993. Het is een moeilijk jaar en de kwaliteit moet altijd prioriteit nummer één zijn’, vertelde Chevalier.
Persoonlijk denk ik dat Rieussec gewoon niet achter kon blijven bij de beslissing van d’Yquem.

Berenice Lurton, eigenaar van Chateau Climens in Barsac zei in het interview dat ze bij Climens er wel in geslaagd waren om wijn te maken van een hoog niveau. Dit kwam door de late oogst. De chateaus die een late oogst hadden die hebben genoten van het mooie nazomerweer. Droog weer en ideale condities om te oogsten. De topchateaus als Rieussec en d’Yquem hadden volgens mij ook een late oogst. Als je tot deze top behoort dan kan je het jezelf niet veroorloven om risico’s te nemen.
Ook bij Doisy Daene, weliswaar ook in het gebied de Barsac en niet de Sauternes, kan men spreken van een goede kwaliteit van de oogst. Zeker gelden voor deze wijnen lagere prijzen als voor in topjaren, dat wil alleen niet zeggen dat je een slechte jaargang hebt.

Nee. Dit jaar is een jaar voor koopjesjagers. Koop de tweede wijnen van het Rieussec of d’Yquem dan ben je een gelukkig man (of vrouw). Niet zó lang houdbaar, zeker niet zo lang als de eerste wijnen, maar zeker topkwaliteit Sauternes die tegenstand kunnen bieden tot de subtop van het gebied, en voor een fractie van de prijs.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin