Invloedrijkste vrouwen in de wijnwereld. 5. LALOU BIZE-LEROY

LALOU BIZE-LEROY

Nummer 5 in de top 10 van de invloedrijkste vrouwen in de wijnwereld is Lalou Bize-Leroy.

Lalou Bize-Leroy is de Grande Dame van de Bourgogne. Met haar 80 jaar is zij de oudste dame in dit rijtje…

Haar vader Henri Leroy stichtte ooit het domaine en en werd voor de helft mede-eigenaar van het beroemde Domaine de la Romanée-Conti, u weet wel de allerduurste Bourgognewijn ooit. Bij zijn overlijden in 1974 werden de bezittingen verdeeld. Lalou Bize-Leroy, haar zus Pauline en haar neef Aubert de Villaine werden mede-eigenaar.

In 1989 kreeg Lalou het voor elkaar om het 22 ha tellende Domaine Leroy volledig te herstructereren volgende de strenge principes van de biodynamie. Na enkele conflicten verliet Lalou toen het Domaine de la Romanée-Conti in 1992 en begon haar eigen piepkleine Domaine d ‘Auvenay van slechts 3,87 ha.

Verder bezit zij piepkleine perceeltjes her en der in de Bourgogne.

Zij ging steeds strenger werken volgens de leer van de biodynamie. De grond in de wijngaard wordt nog omgeploegd door een paard en kar. Dit om meer zuurstof n de bodems te laten waardoor de onderstokken nog dieper gaan om hun voedingsstoffen en mineralen op te halen. De wijnstok staat dan ook volgens haar in harmonie met zijn omgeving en het heelal en voedt zich met het licht en de warmte van de zon. De kringloop van natuurlijke elementen is uitermate belangrijk.

Lalou gaat extreem ver in het biodynamische. Zelfs zover dat ze blindelings aan de bloesems van de wijngaarden het verschil kan ruiken tussen een wijngaard van La Tâche of van Richebourg……

Hier nog een video over Domaine Leroy…

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!