Interview: Wijngoed Thorn in Thorn

    wijngoed thornWie kent het kleine stadje Thorn nu niet. Het is een klein stadje maar met een hele grote reputatie. In het midden van het stadje ligt Wijngoed Thorn.


Thorn ligt verscholen aan de oevers van de Maas in het noorden van Limburg ten zuidwesten van de stad Roermond en dichtbij de Belgische grens. Thorn staat ook wel bekend als ‘het witte stadje’. Bijna alle huizen in het stadje Thorn zijn wit en daar dankt Thorn dan ook zijn bijnaam en reputatie aan.

wijngoed thorn IMG_1135

In het midden van het stadje Thorn ligt het statige herenhuis van Wijngoed Thorn. Een prachtige plek om druiven te telen, want Thorn is het meest droge plekje van Nederland.
Ten westen van het stadje Thorn en aan de Sleestraat liggen de 5 hectare wijngaard van wijngoed Thorn. De 5 hectare wijngaard zijn beplant met de druivenrassen Auxerrois, Pinot Gris, Dornfelder, Pinot Noir en Riesling. De wijngaarden liggen in een oude Maasarm en die is uitermate geschikt voor wijnbouw. Samen met het droge klimaat kan je hier dus goed wijnbouw plegen. De oude Maasarm is bezaait met Maaskiezels, hieronder vinden we een bodem met veel mineralen en de druivenstokken moeten zich diep wortelen om wat vocht naar boven te halen. Hier worden ze sterk van en minder gevoelig voor ziekten.

Harry Vorselen is verantwoordelijk voor de wijngaard en samen met zijn vrouw Mieke probeert hij hier de mooiste wijnen van Nederland te maken. Harry volgde zijn wijnopleiding in Trier en in 2003 slaagde hij als wijnbouwer. Harry Vorselen teelt hier druiven op biologische en milieubewuste wijze.

wijngoed thorn P1020732De vinificatie geschiedt in roestvrijstalen en temperatuurgeregelde tanks. Voor de rode wijnen gebruiken ze bij Wijngoed Thorn de traditionele barriques van Frans eikenhout. De klassieke technieken en de moderne vinificatie staan garant voor karaktervolle wijnen uit de Maasvallei.

Je kan Wijngoed Thorn vinden aan de Bogenstraat 12a, 6017 AV in Thorn. Je kan ze ook telefonisch bereiken op nummer 0475 56 10 02 of via info@wijngoed-thorn.nl
Natuurlijk heeft Wijngoed Thorn ook een website. Deze kan je vinden op www.wijngoed-thorn.nl
Het gehele jaar door kan je Wijngoed Thorn bezoeken. en er zijn rondleidingen mogelijk voor groepen vanaf 10 personen. Het proeflokaal ligt in het oude centrum van Thorn en is geopend van april tot oktober op zaterdagen van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Op de vorige pagina vind je de proefnotities van Wijngoed Thorn.

 

 wijngoed thorn IMG_2166

De 10 vragen aan Harry Vorselen van Wijngoed Thorn.

1. Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
Ik ben Harry Vorselen en ik vertegenwoordig Wijngoed Thorn.

2. Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
Wijngoed Thorn is een familie-bedrijf, opgericht in 2002 in het witte stadje Thorn.
Thorn was tot 1800 een miniatuur-vorstendom en had in de middeleeuwen al wijnbouw getuige het centrale plein in Thorn dat nog steeds de naam “de wijngaard” heeft.
De middenterrassen van de Maas-vallei in Midden-Limburg zijn uitermate geschikt voor wijnbouw door de grondsoort (rivier-sedimenten met kiezel in de ondergrond), het micro-climaat (droogste gebied van de Benelux, 700 mm/jaar), en de hoogteligging (30 m boven NAP).

3. Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
Totale oppervlakte wijngaarden is op dit moment 6 HA. We ontvangen enkele duizenden bezoekers per jaar.

4. Met welke druivensoorten werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?wijngoed thorn P1030592
We maken monocepages van de druivensoorten Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Dornfelder en Pinot Noir.

5. Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
Vinificatie gebeurt met een pneumatische druivenpers, en gekoelde RVS wijntanks. Pinot Noir heeft een houtlagering op Frans eikenhout (Chassin, Bourgogne) van ongeveer 1 jaar.

6. Wat is uw best verkochte wijn?
De Auxerrois is de meest aangeplante druivensoort en dus de best verkochte wijn.

7. Welke wijn- of wijngebied heeft uw eigen voorkeur en waarom?
Ik vind het onmogelijk te kiezen tussen de verschillende schitterende wijn-regio’s over de hele wereld. Het is overal bijzonder interessant (en lekker) om de verschillende druivensoorten in de specifieke terroirs te volgen en te proeven.

8. Waar bent u in uw wijnbedrijf het meeste trots op?
De wijn-kelder wordt in de toekomst te klein voor de productie dus daar gaan we een oplossing voor zoeken.
Hetzelfde geldt voor ons eigen wijnbedrijf. Het meest trots ben ik op de redelijk grote diversiteit van wijnen die we ondertussen maken (4 witte en 2 rode wijnen waaronder een verdange tardive van Pinot Gris).

9. Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
In 2003 ben ik samen met Karel Henckens van Wijndomein Aldeneijk naar de wijnbouw-opleiding in Trier gegaan. Hij heeft hetzelfde terroir als in Thorn, alleen aan de andere kant van de grens in Belgisch Limburg.
Dit heeft geresulteerd in een zeer vruchtbare en vriendschappelijke samenwerking en het is zeker de moeite waard om Karel de 10 vragen voor te leggen.

10. Welke collega(’s) wijnmakerij(en) in Nederland/België) zou u terug willen zien in de 10 vragen van….?
Karel Henckens van Wijndomein Aldeneijk

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin