Interview: Wijngaard St. Martinus

Wijngaard St. Martinus Limburgs Parelke

Een interview met een prachtige wijngaard in het uiterste zuiden van Nederland, Wijngaard St. Martinus te Vijlen.

Gelegen in het mooie heuvellandschap van Zuid-Limburg, in de omgeving van het drielandenpunt, ligt Wijngaard St. Martinus. Op een fraaie vrijdagmiddag in augustus ben ik daar geweest en heb een gezellige en leerzame proeverij in de wijngaard meegemaakt. Het verslag van deze proeverij in de wijngaard komt binnenkort op onze site!
In dat artikel besteed ik ook aandacht aan de in volle gang zijnde bouw van het prestigieuze wijnkenniscentrum. Wat een schitterend project!

Stan Beurskens, eigenaar van St. Martinus, heeft in 2007 het bedrijf “Wijnbouwadvies Beurskens” gestart. In Wijnbouwadvies Beurskens worden tientallen wijngaardeniers begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie in binnen- en buitenland. Stan heeft onder andere vinificatie onderzoek gedaan aan de universiteit van Wageningen, Stellenbosch (Zuid-Afrika) en Geisenheim (Duitsland). Naast deze theoretische kennis heeft hij 10 jaar praktijkervaring opgedaan bij verschillende wijngaarden in de klassieke wereld en de nieuwe wereld.
Daarnaast is hij voorzitter van het Wijninstituut Nederland. Dit instituut legt zich toe op de kwalitatieve verbetering van de wijnbouw in Nederland. Stan is dus duidelijk iemand die zich inzet voor de wijnbouw in Nederland!

En nu naar de 10 vragen:

Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
Mariette van der Elburg. Ik maak deel uit van het team van Wijngaard St. Martinus.
Stan Beurskens is eigenaar van Wijngaard St. Martinus.

Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
Vijlen, gemeente Vaals. De wijngaard bestaat sinds 1988. In 1996 heeft Stan deze overgenomen van zijn vader in verband met gezondheidsproblemen van zijn vader

Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
Wij exploiteren 13 ha. (Vijlen en Holset).
Wij ontvangen ongeveer 500 bezoekers per jaar. Volgend jaar met de komst van het nieuwe wijnkenniscentrum in april zal dat ongetwijfeld meer zijn, zie website bouw: bouwmartinus.wordpress.com

St. Martinus bouw wijnkenniscentrum
Met welke druivensoorten werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?
Het merendeel van onze rassen zijn de zogeheten nieuwe rassen (zie artikel in de Wijngaard, de periodiek van het Wijngaardeniersgilde). Hierbij zowel de nieuwe als klassieke rassen die wij hebben aangeplant:
Pinotin, Regent, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Cabernet Franc, Cabertin, Monarch, Baron, Pinot Noir, Souvignier Gris, Pinot Gris, Johanniter, Solaris, Muscaris en Cabernet Blanc.

Wij maken droge witte wijnen, volle rode houtgelagerde wijnen, licht mousserende rosé, halfzoete mousserende rosé volgens de traditionele methode en witte droge mousserende wijn volgens de traditionele methode.

Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
Wij oogsten zo laat mogelijk om een perfecte fysiologische rijpheid van de druif te krijgen. We oogsten handmatig en verzamelen de druiven in kleine kratten zodat ze heel blijven. De druiven worden ontsteelt. De blauwe druiven voor alle wijnen gaan op de sorteertafel (table de tri). Daar worden slechte bessen en steeltjes verwijderd zodat er geen bitterstoffen of andere fouten in de wijn terecht komen. Duur van de gisting afhankelijk van het soort wijn. Alle rode wijnen lageren op barriques of tonneaux, afhankelijk van de wijn van 12 tot 24 maanden. We gebruiken alleen het beste Franse eiken, Seguin Moreau en Quintessence.

Wijngaard St. Martinus - Villare
Wat is uw best verkochte wijn?
Het Limburgs Parelke, onze licht mousserende rosé.

Welke wijn- of wijngebied heeft uw voorkeur en waarom?
Wijnen à la Bordeaux, vanwege de zware, krachtige wijnen.
Nieuwe wereldlanden zoals Australië, Tasmanië en Chili. Stan heeft daar gewerkt en er is veel mogelijk.

Waar bent u in uw wijnbedrijf het meest trots op?
We gaan met ons team elk jaar voor de beste kwaliteit en dit doen we met veel enthousiasme. Daarnaast produceren we duurzaam en innovatief.

Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
Een eigen wijnkelder met proefruimte en een wijnkenniscentrum voor de noordelijke wijnbouw. De bouw hiervan is begin 2013 gestart en wordt naar verwachting april 2014 opgeleverd, zie ook vraag 3.

Welke Nederlandse/Belgische collega(’s) wijnmakerij(en) zou u terug willen zien in de 10 vragen van….?
Deze vraag kan Stan helaas niet beantwoorden aangezien hij meer dan 50 wijngaarden in Nederland en België adviseert en dus onpartijdig moet blijven.

Binnenkort: Proeven in de wijngaard van St. Martinus!

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!