Een aantal jaren geleden kwam er een heel interessante email binnen. Tussen al die andere interessante emails trok deze wel de meeste aandacht. Een speciale botteling van Château de la Garde van Ilja Gort. Speciaal en maar drie euro duurder. De Bout des Rangs!
Verheugd was ik toen ik de email binnenkreeg. Persoonlijk ben ik best wel een fan van de wijnen van De la Garde, ondanks dat het maar een gewone Bordeaux Supérieur is. Ilja Gort maakt hier – in dit stukje achtergebleven gebied van de Bordeaux– een hele mooie wijn en dit op kwalitatief minder goede terroir, maar wél in de buurt van de Saint Emilion. Château de la Garde ligt in Saint Romain La Virvée, 30 kilometer van de stad Bordeaux. De wijn die wordt gemaakt op het chateau wordt geassembleerd uit 80% merlot, 15% cabernet sauvignon en 5% cabernet franc. Gedeeltelijk opgevoed op nieuw eikenhout en met de hand geplukt.
Gort heeft het Château de la Garde veranderd in een sprookjeskasteel en het nagenoeg van de grond af weer opgebouwd. Toentertijd kocht Gort het vervallen 13e eeuwse château in 1994 voor een behoorlijke hoeveelheid geld en het is nu omgetoverd in een statisch en authentiek wijnchâteau. Samen met wijnmaker Michel Rolland maakt Gort de laatste paar jaar nóg betere wijnen dan die van de jaargang 2003, de wijn waar ík het over heb.
Ter discussie staat hier ook niet de kwaliteit van Château de la Garde, maar het fenomeen Bout des Rangs.
Bout des Rangs (BdR) is een wijn die niet élk jaar wordt gemaakt en de druiven komen van de Bout des Rangs. Bout des Rangs betekent in het Nederlands ‘einde van de rij’, dat betekent niets meer dan de druivenranken die aan het begin (of einde) van de rij staan. Deze druivenranken hebben in theorie de meeste zon gehad, dus in theorie moeten deze druivenranken dan ook betere en gezondere druiven voortbrengen en dat resulteert weer in een betere wijn. Vreemd is wel dat het alleen om bepaalde jaargangen gaat, niet elk jaar wordt de Bout des Rangs gemaakt. Waren de eerste rijen met druivenranken dan gerooid in andere jaargangen? Vreemd is ook dat de wijn pas na jaren op de markt werd gebracht. ‘De druiven zijn apart gehouden, gesorteerd, opgevoed en gebotteld’, oppert de heer Gort. Was dat in al die andere jaren dan niet het geval en hoe weet je van tevoren of je een Bout des Rangs wilt gaan maken? Een feit is dat de wijngaarden van Gort zijn verdeeld in 30 percelen. Komt deze wijn dan van de Bout de Range van al deze percelen? Ik weet wel dat er heel veel kisten te koop van waren, van de jaargang 2003 waren er 1123 flessen en dat zijn 93,5 kisten. De druiven moeten dan wel van meerdere percelen komen. Elke perceel wordt apart gevinifineerd. 30 Percelen apart vinifiëren, dan nog van de 30 percelen de Bout des Rangs apart vinifiëren maal de verschillende druivensoorten. Dat maakt dan héél veel gistingstanks.
Het wijnjaar 2003 van de Bordeaux
Het was ook niet zo dat het een enorm overvloedig wijnjaar was. Het was zelfs een héél droge zomer en de druivenranken hadden stress, waterstress. In begin september waren er drie dagen met regen. Die regen was een weldaad voor de druivenranken. De druiven zwollen genoeg op om er een normaal jaar van te maken in termen van volume. Van een overvloedig jaar kon je dus niet spreken. Waarom is de BdR dan in het leven geroepen en bestaat deze BdR dan eigenlijk wel? Of is BdR een soort van Sinterklaas of Kerstman, iedereen gelooft erin, maar ook iedereen weet dat die niet bestaat.
Hoe is nu de wijn van Château de la Garde 2003 BdR
De wijn van De la Garde BdR heeft ook 18 maanden op nieuw eikenhout gelegen (barrique) en deze werd ook ongefilterd op fles gebracht, zo staat er op het etiket te lezen. Ook staat er op het etiket dat de wijn alleen bestemd is voor vrienden, familie en de wijnboer zelf. Ik mag mij dus tóch betitelen als vriend van Ilja Gort en dit ondanks het feit dat hij mij op de sociale media overal ontvriend heeft. Ha, fijne gedachte is dat!
Ook heeft de BdR hetzelfde alcoholpercentage als de ‘gewone 2003’ en de etiketten lijken ook een beetje op elkaar, alleen… Er staat naast het jaartal 2003 ook het jaartal 2006 op het etiket. De cijfers 2006 zijn alleen door middel van drukinkt op Rembrandtswijze doorgekrast. Een wijn met 2 jaartallen dus? Ook staan er natuurlijk de letters BdR groot afgedrukt op het etiket.
Een aantal keren heb ik deze wijnen geproefd en die proefnotities heb ik ook naast elkaar gelegd. De wijnen hebben teveel overeenkomsten om te zeggen dat het een speciaal gemaakte wijn is van ranken die een speciaal plekje hadden in het zonlicht. De wijnen zijn gewoon nagenoeg gelijk, op een paar puntjes na: de BdR lijkt zachter en/of ronder en is dus een mooiere wijn, zo valt er in mijn proefnotities te lezen. Dus geen marketingstunt?
Wat het ook is, het is een mooie wijn. Een Château de la Garde is een wijn die door Robert Parker, ook wel de Amerikaanse Wine Advocat genoemd, getypeerd is als ‘verbijsterend goed’ en ‘de beste in zijn klasse’. Kwam die proeffles dan ook van de Bout des Rangs of was dit de normale Château de la Garde?
Ik heb een aantal vragen aan Ilja Gort voorgelegd. Jammer genoeg wil hij mij geen antwoord geven en dit na herhaalde pogingen. Er blijft dus maar een ding over, de wijnen naast elkaar proeven. De wijnen aan een kritische wijngekkenblik te werpen. Ervaring genoeg om een kritisch, maar eerlijk oordeel te kunnen geven.
Hieronder zijn de links van de proefnotities:
De proefnotitie van de Chateau de la Garde 2003
De proefnotitie van de Chateau de la Garde 2003 BdR
Tot de conclusie moet ik komen dat de wijnen wel degelijk anders zijn. De verschillen zijn te groot om dit te negeren. Of dit een Bout des Rangs is valt niet te zeggen. Allebei zijn het mooie wijnen. De Bout des Rangs lijkt meer houtrijping te hebben gehad. Misschien is het gewoon een wijn van de betere percelen die apart gevinifieerd is en later verkocht. Misschien wel een goede marketingstunt en is de prijs gerechtvaardigd. Wie zal het weten? Ilja Gort weet het. Jammer genoeg wilde hij zijn informatie niet delen. Wat valt er te verbergen? Wie weet…
Noot: Château de la Garde heet tegenwoordig Château la Tulipe de la Garde
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin