Ilja Gort stopt ermee

Ilja Gort stopt ermee

Ilja Gort stopt ermee. Het is tijd om te gaan rentenieren en Klaas Gort neemt het stokje over. Ilja Gort gaat ermee stoppen en gaat meer boekjes schrijven en televisie maken.


Lees verder na de advertentie exaro

Het is 27 jaar geleden dat Ilja Gort een vervallen château kocht. Vele jaren later gaat er nu het een en ander veranderen: Ilja gaat zich bezighouden met een nieuwe tv-serie en het schrijven van romans. Klaas Gort neemt officieel het stokje over en gaat het hele wijnbedrijf runnen.
De naam Château La Tulipe van Ilja en Klaas Gort wordt gewijzigd naar Château Gort & Gort. Er worden ook drastische maatregelen getroffen omtrent het wijnmaken. Iedereen wil diversiteit en ook Ilja Gort kan er niet omheen. Onder het motto ‘Terug naar de natuur’, focussen vader en zoon zich op het pure en kleinschalige wijnmaken. Duurzaamheid en kwaliteit moeten centraal staan. De wijnen met de nieuwe etiketten van Château Gort & Gort zijn vanaf deze maand verkrijgbaar.

Ilja Gort gaat stoppen, maar natuurlijk gaat hij door met de marketingactiviteiten. Daar is hij zo goed in…

Ilja Gort stopt ermee en Klaas Gort neemt stokje over

Klaas Gort is 31 jaar oud en hij is opgegroeid op het chateau. Hij werkt er inmiddels ook al zo’n tien jaar. Hij bestuurt al jarenlang het Château en runt samen met zijn vriendin Meriam ook de Bed & Breakfast.

Klaas Gort op wijndomein Gort & Gort

Ilja Gort maakt een keuze tussen Slurp en Tulipe

“Mijn grote droom toen ik dit Château kocht in 1994, was een wijn maken van Grand Cru-niveau. Dat is een heel eind gelukt, maar door de klimaatverandering krijgen we in Bordeaux steeds vaker te maken met extreme droogte, hevige hoosbuien en onverhoedse nachtvorst. Om deze risico’s te beperken, hebben we er een jaar of tien geleden voor gekozen om wijngaarden te pachten in Zuid-Frankrijk en Spanje voor de merken Slurp en Tulipe. Dat werd een groot succes, maar succes brengt ook veel extra werk mee en ons bedrijf werd groter en groter. Door het verkleinen van ons bedrijf kunnen Klaas en ik ons beter concentreren op datgene waar alles mee begint: gezonde druiven. Daartoe gaan we terug naar de natuur”, aldus Ilja Gort.

Biodiversiteit in Bordeaux. Gaat er eindelijk wat gebeuren?

Nu Ilja Gort gaat stoppen neemt Klaas Gort het over. Hij gaat nog een stapje verder met het rooien van een deel van de wijngaarden en herplanten die met bomen en struiken voor een gezonde biodiversiteit. Er moet ook gewerkt gaan worden zonder al die onkruidbestrijdingsmiddelen. Biodiversiteit door middel van bloemen, kruiden en gras. Er moet ook minder gemaaid worden zodat er meer koolmezen en spreeuwen in de wijngaard gaan komen die de rupsen gaan bestrijden, een mooi initiatief.
“Overjarige wijngaarden die rooien we, maar we planten ze pas opnieuw in nadat de grond vier jaar lang heeft kunnen verwilderen, zodat de aarde de tijd krijgt om weer tot rust te komen. Dit alles heeft er tot nu toe geleid dat er meer biodiversiteit is gekomen en dat nu overal in de wijngaard wilde bloemen en kruiden groeien. Tijm, oregano, rozemarijn, wilde knoflook, noem maar op.” aldus Klaas Gort.

Gort & Gort hebben de merken Tulipe en Slurp uit handen gegeven aan hun Franse partner Cordier, die de exploitatie voortzet. Onder het nieuwe label Gort & Gort produceren Ilja & Klaas alleen nog: de Zero, de Prestige (Sauvignon blanc en Merlot) en hun liefdeswijn; de prijswinnende Château Gort & Gort Bordeaux Supérieur. De Gort & Gort wijnen blijven exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en Cordier-dochter Oud Reuchlin & Boelen.

Chateau La Tulipe de la Garde

Lees hieronder een review van Chateau La Tulipe de La Garde uit het wijnjaar 2010 van WijnGek Ed

De Chateau-wijnen van Ilja Gort en zijn team zijn doorgaans van goede kwaliteit. Maar hoe ouderen deze wijnen? Tijd voor een update.

De laatste proefnotitie van deze wijn stamt alweer uit 2017, zo’n 4 jaar geleden. Dus vond ik het wel weer eens tijd om te proeven hoe deze wijn de tand des tijds doorstaat, zoals dat zo mooi heet. Het oogstjaar 2010 staat in de Bordeaux streek te boek als een zeer goed en klassiek wijnjaar, dus daar kan het niet aan liggen.

Deze wijn is gemaakt uit een drietal druivenrassen. Aan de basis staat de Merlot met een aandeel van 86 procent). Daarnaast is de blend aangevuld met 10 procent Cabernet Sauvignon en 4 procent Cabernet Franc. De wijn heeft een houtrijping meegekregen van 18 maanden op barriques van Frans eikenhout. Het alcoholpercentage is een stevige 14,5 procent. Nog een cijfermatig gegeven: er zijn 86.623 flessen van deze wijn geproduceerd.


Chateau La Tulipe de La Garde 2010

Een diepe, donkerrode kleur die vol doorloopt tot in de rand. Geen spoortje van ontwikkeling te zien.
Fraaie, klassieke neus met fruitaroma’s van zwarte bessen, bramen en moerbei. Ook wat natte bosgrond en kreupelhout. Lichte tonen van vanille door de houtopvoeding. De aroma’s komen goed los in het glas.
In de mond vol, iets drogend en tanninerijk. Veel donker fruit, zoute drop, wat bittere chocolade en een zwart pepertje. De aanwezige zuren geven veel frisheid aan de smaak. Wat stroef, stevig en streng. Concentratie in de smaak. Verwacht geen wijn met een grote complexiteit. Die verwachting lijkt mij ook niet terecht op dit niveau. Het is wel een wijn met goede kwaliteiten en gewoon een fijn glas rode Bordeaux!

Deze La Tulipe de La Garde 2010 is toch echt een wijn die je met een gerust hart nog 5-7 jaren kunt bewaren. Ik heb nog één fles liggen…
Destijds heb ik een kleine 12 euro moeten betalen voor een fles en dat is voor een wijn met deze kwaliteiten goed voor een bronzen medaille!
Een uitstekende score voor deze wijn van Ilja Gort: 16,3 punten.

Een gedachte over “Ilja Gort stopt ermee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *