Ilja Gort over wijn, eten en Frankrijk

Ilja GortIlja Gort start het nieuwe seizoen opnieuw bij Omroep Max

Vanaf maandag 4 april zendt Omroep Max het vierde seizoen uit van de succesvolle serie ‘Gort à la Carte’. Om uit te vinden of hij ooit een echte Fransman kan worden, gaat wijnboer/schrijver Ilja Gort op avontuur in de schemergebieden van de Cuisine Française.

Frankrijk, het culinaire wijnland

In deze serie slurpt Ilja slakken, eet hij hersens van schapen en knabbelt hij aan de varkensoren.
Ilja 1Als ultieme uitdaging zet hij zich aan het eten van Frankrijks meest gevreesde specialiteit, de Andouillette, een sterk geurende worst van varkenspens.

Voor de bijpassende wijnen gaat Gort in de Provence op bezoek in de wijngaard van de Legion Etrangère, het beruchte vreemdelingenlegioen en samen met Joseph Drouhin, de ongekroonde keizer van de Bourgogne, doolt hij door de grootste wijnkelder van wijnhoofdstad Beaune.

Provence, rosé wijn en bouillabaisse

In de zonovergoten Provence is het doel om de oorsprong van de befaamde vissoep ‘Bouillabaisse’ te achterhalen.
omroep maxIlja eet de oorspronkelijk armeluissoep thuis bij een visser, en wordt warm onthaald op een dorpsfeest in een klein Frans vissersdorpje. In het beroemdste bouillabaisserestaurant van Marseille eet hij de luxe miljonairsversie. Maar niet voordat hij voor de bijpassende wijn bedrijfsgeheimen moet ontfutselen van een buitengewoon relaxte rosé-boer in Bandol.
Ilja doorkruist de Loirestreek op zoek naar de beste geitenkaas, maar als een bij van de geiten een spoedbevalling dreigt, moet de hij spontaan zijn Dokter Deen-kant laten zien en krijgt hij emotionele problemen.

Samen met Ilja Gort Coq au Vin maken

Op zoek naar de duurste kip van Frankrijk leert een sterrenkok die boer is geworden Ilja dat je de beste Coq au vin maakt met een hoogbejaarde haan. Voor de echte ‘Poule de Bresse’ neemt Ilja een kijkje in de keuken van Georges Blanc, de wereldberoemde driesterrenchef die zijn imperium grondvestte met zijn geheime recept van deze ‘kip der kippen’.

Gort à la Carte is vanaf 4 april t/m 9 mei elke maandag om 19.25 uur op NPO 2
De eerste uitzending 4 april NPO2 19.25.

 

Martin