Ilja Gort met Chateau Fatale

Chateau Fatale

Ilja Gort is bekend van zijn wijnchateau in de Bordeauxstreek, zijn wijnen zoals die van La Tulipe en SLURP! en natuurlijk zijn televisie-optreden (Gort a la Carte).

Maar Ilja Gort kan meer…

Dat heeft hij al eens bewezen met zijn leuke wijnboekjes zoals die zijn: “Het Merlot mysterie” en “Leven als Gort in Frankrijk”, etc…

Ik heb zelf vijf van zijn boekjes in mijn boekenkast staan….

IMG_0605

Met zijn nieuwste boek “Chateau Fatale” slaat hij een andere weg in. Een heuse thriller met boeven en mooie vrouwen en met een heel klein knipoogje naar het product “wijn”.

IMG_0259Leonie Fougard is een Franse journaliste die er niet voor schuwt om undercover te gaan voor haar nieuwste en laatste nieuwsitem. En om nu een goed beeld te krijgen van bijvoorbeeld het krakerswereldje knipt zij haar haren eraf, kleurt haar haar en verandert van personaliteit.

Dat brengt haar niet alleen een goed en eerlijk artikel op, maar ook problemen en een nieuwe liefde. Die nieuwe vlam heet Serge en je kan zeggen…ze is dol op hem….

Het valt dan ook niet mee voor Leonie als dat vlammetje dooft en in een bodybag afgevoerd wordt. De toon is gezet!

Echter, dat bosbrandje was helemaal niet zomaar ontstaan…. Serge is opgeofferd….

Om weer tot rust te komen zoekt Leonie haar heil op een wijnchateau van een vriend van haar. Deze vriend (Alain) bestiert samen met zijn vader Didier een wijnchateau in de Bordeaux en de zaken gaan niet goed. Op zich zijn de wijnen van prima kwaliteit, maar je moet ze nog wel zien te verkopen…. Hij krijgt een aanbod dat hij niet kan afslaan.

IMG_0261Overdonderd door de charmes van een zeer foute Master of Wine, een zwembad aan Chablis en de luxe van een zeer duur jacht (en laten we eerlijk zijn… ook het aanzienlijke bod) sluit Alain de deal van zijn leven met een zeer gevaarlijke albinoneger genaamd Edelweiss, die het woord medelijden niet kent en spijkerhard is. Hij is niet voor niets de Koning van de Franse onderwereld geworden!

Terug op het chateau gekomen is Pa Didier niet te spreken over de deal dat zijn zoon heeft gemaakt met deze onzuivere figuren. Hij moet het maar afzeggen

En dat is het begin van een opeenstapeling van liquidaties, achtervolgingen, botsplinters, afgerukte ledematen en veel, heel veel bloed…. (ik begrijp dan ook de verwijzende noot op het boek “voor de liefhebbers van Quintin Tarantino”).

Eerst moet Alain een ‘beetje bang gemaakt worden’, maar als de rollen onverwachts omgedraaid worden, verandert het bang maken in een spietsverlangen…

IMG_0260Daarbij wordt de vader van Alain ook nog eens ontvoerd en krijgen Alain en Leonie een pinkje retour…

Een keiharde oud legionair Casse-Tête (voor vrienden: C-T) en voor zijn familie: Gaston…. verkoopt zich aan de hoogste bieder en helpt Leonie en Alain om het tij te keren. Het tij bestaat in dit geval uit achtervolgingen waarbij niets wordt geschuwd.

De criminele onderwereld strekt zich ver uit over de hogere bovenwereld en dan valt het niet mee om uit de handen te blijven van de roodogige albinoneger met wit haar.

Uiteindelijk komen ze er achter waar de vader van Alain opgesloten zit en er volgt een snoeiharde confrontatie in de onderaardse gangen en kelders van Santé….

Zullen zij het overleven…..?

Nu heb ik diverse films van Quentin Tarantino gezien zoals, Pulp Fiction en Kill Bill deel 1 en 2.. Ik begrijp de vergelijking. De rauwe, directe en meest bloederige beschrijvingen of scenes worden niet vermeden. Dit is het en leef daar maar mee….

De, zo op het oog, vriendelijke wijnboer Ilja Gort ga je opeens met andere ogen aanschouwen. Dat de wijnboerminnares (zo noemt Ilja zelf zijn vriendin Caroline d’Hollosy) nog rustig naast dit geesteszieke mannetje in dat grote en lege wijnchateau durft te liggen! Ik zou geen oog meer dicht durven doen met zo’n maniak naast me…. 😉

IMG_0627

Maar gelukkig blijft het alleen bij woorden die verzameld tot een leuk en vermakelijk boek zijn samengesteld. Ilja schrijft zeer leesbaar en beschrijft in sommige gevallen gedetailleerd de rauwe werkelijkheid. Bij vlagen zeer goed, maar ook soms een dipje in zijn schrijfkunst.

Maar laten we wel wezen: ik doe het hem niet na en ik heb dit boek achter elkaar, woord na woord verslonden.

Met een lichte knipoog naar het product wijn (en daar snijdt Ilja een heel gevoelig punt aan met het wijnfraudeprobleem; ga dat maar eens goed oplossen, want dit probleem bestaat echt!!) heeft Ilja een spannende en bloederige thriller weten neer te schrijven.

Een aanrader, waarbij ik hoop dat deze geesteskronkels alleen ten uitvoering worden gebracht op het papier…..of op het witte doek…. Ideetje?

Het boek Chateau Fatale is HIER TE BESTELLEN.

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!