Ilja Gort maakt Bourgogne wijnen

Ilja Gort maakt Bourgogne wijnen

Heeft Ilja Gort genoeg van Bordeaux? Gaat de AH-wijnmaker vreemd met zijn Bourgogne wijn? De wetgeving zit hem uiteraard op de hielen en ze houden Gort nauwlettend in de gaten.


Lees verder na de advertentie exaro

Ilja Gort is bezig met een grote verandering. Een Pinot Noir uit de Bordeaux is niet alledaags en ook nog tegen de regels van Bordeaux in, gaat het Ilja lukken? Ilja Gort veranderde vorig jaar de naam van zijn wijnchâteau in Château Gort & Gort en gaf het stokje over aan zijn zoon Klaas Gort. Samen willen ze de lekkerste wijnen maken (volgens Gort zelf) en moeten ook blijven innoveren nu het klimaat zo grillig is. Dat doen ze nu met een nieuwe wijn. Een ‘verboden wijn’ noemen ze het zelf, een Bordogne.

Wat zegt Ilja Gort zelf over zijn Bordogne?

Ilja Gort: “In Bourgogne wordt heerlijke wijn gemaakt en dat vinden ze in Bordeaux heel vervelend. Daarom heeft de ‘Confrérie des Viticulteurs de Bordeaux’ een paar eeuwen geleden de bourgogne druif Pinot noir tot Verboden Druif verklaard; in de hele Bordeauxstreek mag je nergens Pinot Noir aanplanten. Maar ik ben, naast Bordeaux, ook dol op Bourgogne. Dus zijn mijn zoon Klaas en ik in de nacht van 9 april 2016 naar Gevrey-Chambertin gereden, een onooglijk gehucht, maar befaamd om haar kostbare Bourgognewijnen. Daar laadden we onze Peugeot 404 vol jonge Pinot noir-plantjes en smokkelden die, onder dekking van de duisternis, naar Bordeaux. Aan de achterkant van ons château, buiten het zicht van de inspecteurs, hebben we illegaal een kleine Pinot noir- wijngaard aangelegd. We hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt en plukken er nu de vruchten van.

Verscholen tussen de Merlotwijngaarden groeiden de baby-Pinot noir plantjes jaar na jaar. Ze werden groot en gaven na vier jaar hun eerste rijpe druiventrosjes. Die waren nog te jong om er wijn van te maken, maar het jaar daarop bleken de Pinot noir-plantjes zich uitstekend te hebben aangepast aan het Bordeaux supérieur-terroir en het semi-Provençaalse klimaat aldaar, gaat Gort verder.

Pinot Noir in de Bordeaux, een doodzonde

Ilja Gort verklaart trots: “Dat jaar hebben we, onder leiding van onze female winemaker Shipley, van onze eerste Pinot noir-oogst een volledig originele en atypische wijn gemaakt, die ik Bordogne heb genoemd. Een samentrekking van Bordeaux en Bourgogne. Shipley heeft haar opleiding gedaan in de Bourgogne en is een gepassioneerd Pinot noir-expert. De druiven zijn met de hand geplukt, gevinifieerd in Bordeaux cuves en heeft daarna 9 maanden gerijpt op Bordeaux Grand cru barriques van nieuw Frans eikenhout. Met Bordogne hebben we de twee beste wijnen ter wereld verenigd: de smaak van Bourgogne, met de klasse van Bordeaux. Elegantie & finesse, kracht en plezier”, verteld Gort vol enthousiasme. ‘In de eerste instantie maakten we deze wijn alleen voor eigen gebruik en om weg te geven aan vrienden, maar de reacties waren zo overweldigend, dat we besloten hebben om een deel ervan op de markt te brengen.

Technische specificaties van Ilja Gort zijn Pinot Noir:

Terroir
10 miljoen jaar oude kalkrots

Cepage Pinot noir – 100%

Alcoholgehalte: 13,4% vol

Serveertemperatuur 15-16°C. Licht gekoeld, liefst opening en beluchting 1 uur vooraf om haar jonge tannines te verzachten.

Prijs €16,95

Te bestellen op https://www.gortshop.nl/bordogne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *