Ilja Gort heeft ook alcoholvrije wijn

Ilja Gort heeft ook alcoholvrije wijn

Ilja Gort heeft ook alcoholvrije wijn en Gort heeft die onlangs op de markt gebracht. Alcoholvrije wijn is een product waarvan Ilja nog niet zo lang geleden nachtmerries van kreeg.

Het waren niet alleen nachtmerries bij Ilja Gort, maar ook wat door hem werd beschouwd als vloeken in de kerk of, in Ilja’s geval, vloeken in de wijngaard: alcoholvrije wijn is vloeken in de wijngaard.

Low Alcohol wijn genaamd Qool

Acht jaar geleden introduceerde hij een low-alcohol wijn, met de naam Qool. ‘Maar,’ zegt Gort, ‘de timing was verkeerd. In die tijd was er te weinig vraag naar alcoholarme wijn. Dus zijn we ermee gestopt.’

Gorts zoon Klaas nam het stokje over en startte, samen met zijn winemaker Caroline Shipley, een eigen experiment.

Wat zegt Ilja Gort zijn zoon Klaas over het experiment van alcoholvrije wijn?
‘De wijnconsumptie in Nederland is in hoog tempo aan het veranderen. Er is een snelgroeiende trend om minder alcohol te drinken. Dat staat haaks op het veranderende klimaat dat door de hete zomers juist zorgt voor hoge alcoholconcentraties. Wijnen met veertien of vijftien procent zijn geen uitzondering. Ik ben daar geen voorstander van en o.a. door vroeg te oogsten zorgen wij ervoor dat onze Tulipe- en Slurpwijnen laag in alcohol blijven.

Ilja Gort en de mannen van wijngekken.nl

Lees alle op wijngekken.nl over Ilja Gort op https://www.wijngekken.nl/?s=ilja+gort


Mensen die geen alcohol drinken willen ook wel een glaasje wijn
Daarnaast willen we graag dat mensen die, om wat voor reden dan ook, helemaal geen alcohol willen, wel gezellig een glaasje mee kunnen drinken. Dit leidde tot een sparkling rosé die de naam kreeg Tulipe Zero. In een blindproeverij in Bordeaux werd de wijn geproefd door een team oenologen en sommeliers die unaniem hun waardering uitspraken.

Wat vindt wijnmaker Bruno Lacoste van alcoholvrije wijn
‘Een alcoholvrije wijn heeft kracht en structuur en wijnsmaak nodig, anders krijg je druivensap. Deze Zero heeft het volledige smaakprofiel van wijn, maar dan zonder alcohol. Zeer verrassend.’

Waar wordt de alcoholvrije wijn van Ilja Gort gemaakt?

Klaas Gort vinifieert zijn Zero niet op het familie château bij Bordeaux. Hij zegt daarover: ‘Voor de Zero gebruiken we Grenache en Syrah, allebei druivensoorten die in Bordeaux verboden zijn. Daarom hebben we wijngaarden gepacht in het zuidelijkste puntje van de Languedoc, een zonzeker klimaat waar het, in tegenstelling tot bij ons in Bordeaux, is toegestaan je druiven water te geven.

Het productieproces van de alcholvrije wijn van Ilja Gort en zijn zoon Klaas Gort

Als de druiven geplukt zijn, vinifiëren we er een rosé van die zo geconcentreerd is, dat hij als gewone rosé te zwaar zou worden. Via een technisch hoogstandje waar ik niet te veel over kwijt wil, scheiden we de alcohol, de wijn en de aroma’s van elkaar.

Ilja Gort zijn zoon Klaas Gort

Met een technisch nog knapper hoogstandje geven we de wijn haar oorspronkelijke aroma’s en volle wijnsmaak weer terug, maar laten de alcohol achterwege. De natuurlijke bubbels maken het extra feestelijk. Ofschoon je Tulipe Zero niet kunt vergelijken met gewone wijn, (het bevat immers geen alcohol) heeft het wel de rijke wijnsmaak van kruisbessen, tropisch fruit en exotische aroma’s.
Mijn vader (Ilja Gort) noemde dit ‘de eerste alcoholvrije wijn die te hachelen is,’ en uit zijn mond beschouw ik dat als een groot compliment.’

lja Gort is ook een gewild schrijver van leuke wijnboekjes. Lees hieronder een recensie van Ilja’s zijn Slurpen in Frankrijk.
Ilja Gort – Slurpen in FrankrijkIlja Gort houdt van slurpen. Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk is ook bedoelt voor mensen die van wijn houden en voor mensen die houden van slurpen. Eigenlijk is iedereen dol op wijn, maar niet iedereen slurpt. Velen weten nog niet hoe ze moeten slurpen, maar weten wel hoe ze wijn moeten drinken.
Misschien ken je die oude Bordeaux flessen nog uit de magere jaren die je voor rond de 5 gulden (ja, dat was voordat het eurotijdperk begon) kon kopen. Deze oude Bordeaux flessen waren wijnen die echt niet te pruimen waren. Ze waren zuur, wrang en smaakten naar azijn, in ieder geval in de magere jaren. In de rijke jaren (en die waren er toen niet veel), was het wel een wijn die het slurpen waard was.
Gelukkig is de tijd van die ‘oude Bordeauxwijnen voorbij’. De moderne flessen wijn (rood, wit en rosé) zijn heerlijke wijnen die je in allerlei typen kunt kopen en in alle smaken. Tussen die typen wijn zitten ook Bordeauxwijnen. Dit zijn modern gemaakte wijnen waar het fruit vanaf spat. Dat zijn (denk ik) de wijnen waar Ilja het over heeft als hij praat of schrijft over slurpen.

Ilja Gort – Slurpen in Frankrijk is een boek van ‘levensgenieten voor gevorderden’. In mijn ogen is het ook een boek voor mensen die gewoon houden van het leven en leuke verhaaltjes. De foto’s en de vormgeving is van de wijnboerenminnares Caroline d’Hollosy en ik moet zeggen: ‘het is Caroline goed gelukt’.

Meer info op: https://www.tulipe.nl/zero/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *