Hoya de Cadenas van Vicente Gandia

vicente gandia logoVicente Gandia kan je tegenwoordig toevoegen aan het moderne wijn maken in Spanje.

Bodega Vicente Gandia is ambitieus, modern, maar ook traditioneel. Een mengeling tussen traditionele ideeën en het moderne wijn maken. Moderne en koele vinificatie gevangen in een traditionele streek van een bedrijf dat al sinds 1885.

Hoya de Cadenas

Hoya de Cadenas betekent ‘Valley of Change’ – een toepasselijke naam voor deze wijngaard – en is de bakermat van bodega Vicente Gandia. Gelegen op ongeveer 100 km ten westen van Valencia en de wijngaarden liggen op een hoogte van 800 tot 1100 meter hoog. Goed voor druiven telen, aangezien het er ‘s nachts lekker koel is, houden de druiven hun zuren beter vast.

Hoya de Cadenas, Vicente Gandia 1Op Hoya de Cadenas hebben ze 250 hectare aan wijngaarden die beplant zijn met merlot, bobal, cabernet sauvignon, verdejo, sauvignon blanc en nog wat andere rassen van de vitis vinifera en de naam van de D.O. is Utiel Requena. In de wijngaard hangen leidingen voor druppelirrigatie die – alleen in tijd van nood – gebruikt worden. In het voorjaar van 2015 is er in de lente genoeg regen gevallen om de druiven in 2015 niet te hoeven irrigeren.

In de temperatuurgereguleerde wijnkelder is er een maximale capaciteit van 15.000 vaten van Bordeaux formaat van 225 liter. De meeste vaten worden medium getoast om overmatige houtsmaak te voorkomen en er wordt gewisseld tussen Frans en Amerikaans eiken. Amerikaans eikenhout geeft een zoetere smaak en geeft ook stevigere houttonen. Ook zijn ze bij Vicente Gandia zeer betrokken met de natuur. Veel wordt hergebruikt en ze proberen zo mogelijk duurzaam te werken. Onder andere stimuleren ze de teelt van inheemse druivensoorten uit de regio, zoals de Bobal druif en recyclen en hergebruiken ze water in alle processen van het wijnmaken Er is energiebesparing in de wijnkelder; met behulp van lucht van buiten wordt de temperatuur in de kelders op het juiste niveau gehouden.

vicente gandia logoIn de vinificatieruimte ruimte voor 12.000.000 liter aan wijn, fermentatietanks zijn van rvs en temperatuur geregeld voor een gecontroleerde vergisting. Wat ik zo snel kon tellen, staan er 32 fermentatietanks en alles is computergestuurd en ook wordt alles op de computer geregistreerd. Er kan zelfs worden teruggekeken in het computersysteem tot 10 jaar terug. Daarin is tot in detail te zien hoe de wijn toen gemaakt werd.

 

Biologisch wijn maken en liefde voor de natuur

Ook maken ze bij Vicente Gandia ook biologische wijnen. Hoewel er in Spanje geen vraag naar is, zijn alle biologische wijnen gemaakt voor export. Vooral een land als Nederland is een zeer aantrekkelijk afzetgebied voor biologische wijnen. Je moet alleen niet vergeten dat er in een land als Spanje veelal biologisch druiven worden geteeld. Veelal ontbreekt het alleen een logo van biologische wijn op het etiket omdat het biologisch geregistreerd zijn ook zijn prijs heeft.

Als je veel wijnen wilt maken, dan heb je enorme wijngaarden nodig. Deze wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 700 en 900 meter.
Als je veel wijnen wilt maken, dan heb je enorme wijngaarden nodig. Deze wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 700 en 900 meter.

 

Goede kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs

Bij Vicente Gandia maken ze wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit. Zelfs wijnen uit Rioja, Ribera del Duero en Priorato zijn in verhouding vrij laag geprijsd. Duidelijk hebben ze de doelstelling om zo groot mogelijk te worden en zo’n groot mogelijk afzetgebied te krijgen. De wijnen die ze maken bij Vicente Gandia liggen op 3 prijsniveau’s. Er zijn instapwijnen, bijvoorbeeld de huiswijnen in de horeca. Er zijn de laaggeprijsde wijnen voor in de slijterijen en speciaalzaken en dan krijg je de topwijnen. De topwijnen zijn in de horeca te verkrijgen, maar ook in de wijnwinkel om de hoek.

Alleen de wijnen in de topselectie worden met de hand geoogst en de rest van de wijnen worden machinaal gesnoeid en geoogst.

Een impressie van Hoya de Cadenas

 

De toekomst van Vicente Gandia

De toekomst van Vicente Gandia ziet er rooskleurig uit. Elke cent wordt teruggestopt in het bedrijf en er wordt innovatief gewerkt. Ambitieus zijn ze ook, aangezien ze de hele wereld willen veroveren. Ze zijn nu al vertegenwoordigd op 85 buitenlandse markten. Misschien is het wel hun streven om alle andere grote spelers in Spanje te verslaan in kwaliteit, maar ook in prijs. Of dit ze gaat lukken valt te bezien….

De proefnotities van de wijnen van Vicente Gandia

 

Vicente Gandia, Hoya de Cadenas, Cava

Hoya de Cadenas, Cava, Valencia, Organic Brut, Spanje

Deze Cava komt uit Valencia en de druiven zijn organisch geteeld. Geen bestrijdingsmiddelen en gemaakt van Chardonnay en Macabeo met 11,5% aan alcohol. Ook is er 50% minder sulfiet gebruikt dan in reguliere Cava. Opvoeding op fles en op lie voor 15 maanden in de kelder.

Een droge smaak met karakter en frisse zuren. Groene appel en brooddeeg.

Hoya de Cadenas, Heretat, Utiel Requena, Spanje

Een blend van Viura, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Verdejo met een alcoholpercentage van 12,5%

Dik tropisch fruit, maar mist wel wat zuren om het spannend te houden

Vicente Gandia, Nebla, Verdejo

Nebla, Verdejo, Rueda, Spanje

100% Verdejo druif, de druif in Rueda en naar mijn mening de mooiste druif aldaar, 12,5% alcohol en de druiven worden ‘s nachts geoogst in september. Allereerst een koude maceratie om alle aroma’s uit de schillen te persen. Daarna worden de druiven geperst en de alcoholische vergisting duurt 18 dagen bij een lage temperatuur.

Mooie neus van de verdejo druif. Mooie volle honing-droge kalk smaak. Een fijne afdronk met droge kalk. Prachtig.

Con un Par, Rias Baixas, Spanje

13% Alcohol en gemaakt van 100% albarino. Het vreemde etiket valt uit de toon bij alle andere etiketten van Vicente Gandia. Modern en stylistisch. Bij navraag is dit de bedoeling, om een groot en jong publiek aan te spreken.

Frisse zuren van appelzuur in de neus. Kalkachtig mineraal met dik wit fruit en groene kruiden in de smaak. Een wijn met goede zuren en uitstekend als aperitief.

Hoya de Cadenas, Night Harvest, Valencia, Spanje

De muscat, viura, chardonnay en verdejo zijn verantwoordelijk voor deze wijn met 11,5% aan alcohol.

Lichte muskaattonen, maar zeer fris. Ook een typische muskaat afdronk die zeker mooi is.

Hoya de Cadenas, Utiel Requena, Bobal Rosé, Spanje

Een wijn van 100% bobal. Bobal is een typische druif voor Valencia, maar komt ook voor in andere delen van Spanje. Vooral in het zuiden van Spanje is de druif populair. 12,5% Alcohol en de druiven worden laat geoogst. De bobal is ook een druivenras die laat rijp is. Meestal worden de druiven in de eerste twee weken van oktober pas geoogst. Na een korte maceratie met de schillen worden de druiven zacht geperst. De wijn wordt koel gefermenteerd om het maximale aan fruit eruit te kunnen halen

Vrij lichte purperen rosé kleur. Veel vers rood fruit. Mist wat body en complexiteit, maar lekker fris.

Vicente Gandia, Hoya de Cadenas, Heretat Rosado

Hoya de Cadenas, Heretat, Utiel Requena, Rosé, Spanje

Een wijn van de druivenrassen bobal en cabernet sauvignon. Een donkere rosé kleur met purperen tonen.

Duidelijk een ‘eet-rosé’. Pittig gastronimisch met veel rood fruit, mineralen en met body en afdronk. Heerlijk bij witvlees als kip en kalkoen.

Hoya de Cadenas, Heretat, Utiel Requena, rode wijn, Spanje

Een rode wijn van de tempranillo, merlot, cabernet sauvignon en shiraz en maar met 13% aan alcohol. De druiven van de merlot worden eerder geoogst om de dikte en alcohol tot een minimum te beperken.

Complexe neus, commercieel en zacht met een goede body.

Hoya de Cadenas, Reserva Privada, Utiel Requena, Spanje

Een rode wijn van de tempranillo en cabernet sauvignon. 12,5% Alcohol, dus lekker licht. De druiven voor deze wijn worden in de eerste twee weken van september geoogst. Na een lange maceratie wordt de wijn overgestoken naar Bordeaux vaten van 225 liter van verschillende toastings en Amerikaans hout.

Mooie complete en krachtige wijn zonder de strenge tannine. Mooie zuren, zacht, complex en vol.

Hoya de Cadenas, 130 Anniversary, Utiel Requena, Spanje

Een wijn van de druivenrassen bobal, garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en shiraz. Deze wijn wordt alleen in uitzonderlijke jaren gemaakt. Alleen de beste druiven zijn goed genoeg voor deze wijn.

Krachtig met bittere chocolade, zachte tannine. Vol, complex en veel zwart fruit.

Vicente Gandia Xibrana Crianza

Xibrana, Priorat, Crianza, Spanje

Een wijn van de typische granietrotsen van Priorat. De wijnranken zijn gemiddeld tussen de 25 en 40 jaar oud. De opvoeding gebeurt in Franse en Amerikaanse vaten van 225 liter van diverse toastings.

Pepermunt, complex zwart fruit en mooie zuren. Leer, stenen en veel tertière geuren en smaken. Vol, rond en met een uitstekende body en afdronk. Prachtig.

Riaza, Rioja Reserva, Spanje

100% tempranillo en 14% alcohol in deze wijn. De druiven worden geoogst in de laatste twee weken van september en de tempranillo druiven worden ook geselecteerd. De gisting verloopt bij 26 graden Celsius en het is een gecontroleerde gisting. Daarna opvoeding op Amerikaans en Frans eiken vaten voor 24 maanden. Daarna een verplichte minimum flesrijping voor 18 maanden.

Zacht, rond en elegant. Pepermunt met een prachtige balans en mooie zuren. Gronderig, ijzerig, keien. Mooi met een medium lengte. Wel droog.

 

Meer lezen over Vicente Gandia? Zie de links hieronder

[get_posts tag=”vicente-gandia” numberposts=10]

 

Martin Reageren?

Mail naar me. Je kan ons volgen via facebooktwitter of google+!