Hoogopgeleide vrouwen vaker ‘gevaarlijke drinkers’

Hoogopgeleide vrouwen

Hoogopgeleide vrouwen lopen vaker de kans om in de gevarenzone te komen.

Nóg maar een witte wijn, ik heb zo hard gewerkt. Het is een op terrassen veelgehoord excuus onder hoogopgeleide vrouwen, die vervolgens flink aangeschoten naar huis fietsen. Volgens de Organisatie Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn deze vrouwen met een goede baan en verantwoordelijk werk vaker dan laagopgeleide vrouwen ‘gevaarlijke drinkers’.

De OESO had eigenlijk goed nieuws: de alcoholconsumptie in westerse landen de in de afgelopen twintig jaar met 2.5 procent gedaald. In de OESO-lidstaten (34 welvarende landen) consumeren mensen nu gemiddeld 10 liter pure alcohol per jaar – dat komt neer op ongeveer honderd flessen wijn per persoon. Ook Nederlanders zijn in die periode minder gaan drinken.

Emancipatie eist zijn tol

Echter, de hoogopgeleide vrouwen drinken juist helemaal niet minder. In het grootste deel van de westerse landen zijn zij vaker een ‘gevaarlijke drinker’ dan laagopgeleide vrouwen! Opmerkelijk, maar voor moor mannen geldt overigens het tegenovergestelde.

Omdat hoogopgeleide vrouwen vaak op latere leeftijd kinderen krijgen, gaan ze eerder dan huismoeders borrelen. Tijdens die borrels wordt natuurlijk ook veel alcohol gedronken. Lekker gezellig een roseetje nemen… Volgens OESO is dit cultuurtje soms gevaarlijk. ‘Gevaarlijk veel drinken’ is in de optiek van de OESO gemiddeld twee glazen per dag.

“Vrouwen worden zo geconfronteerd met een situatie waarin de limieten van alcoholgebruik hoger liggen”, schreef de Belgische krant De Morgen. Volgens het dagblad is dit soort drinkgedrag ‘haast een prijs voor emancipatie’. “Hoogopgeleide vrouwen drinken mogelijk meer, omdat ze blootgesteld worden aan meer stress.”

Vrouwen halen de mannen in

Een paar landen gelden voor hoogopgeleide vrouwen als risicogebied, aldus OESO. In Australië, Canada, Engeland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten worden hoogopgeleide vrouwen veel eerder dan laagopgeleide vrouwen een ‘gevaarlijke drinker’.

Volgens het onderzoek tippen vrouwen nog steeds niet aan mannen wat betreft het aantal alcoholconsumpties dat jaarlijks de keel in wordt gegoten. Maar hoe lang dat nog duurt is de vraag. Want volgens de OESO lopen vooral de hoogopgeleide vrouwen snel in….

Bron: Trouw

De Nederlandse hoogopgeleide vrouwen komen schijnbaar nog goed weg, maar vergeet niet: daar kan zomaar eens verandering in komen…