Hoeveel wijn heeft de Europese Commissie in voorraad?

Europese commissie

Europese Commissie is van ons allemaal. Van de burgers van Europa en niet van de politica en ambtenaren die daar hun werk moeten doen.

Daarom is het goed te weten wat er allemaal met onze centjes gebeurt en als daar wijn voor gekocht wordt dat het wel een beetje van goede kwaliteit is! 😉

Enige tijd geleden ontstond een kleine rel toen de Nederlandse anti-Europapartij PVV van Geert Wilders het bericht de wereld instuurde dat de rechters bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg een wijnkelder aanhielden ter waarde van ruim 70.000 euro.

Dat was dan ook de reden voor het Oostenrijkse Europarlementslid Martin Ehrenhauser om dit nader te onderzoeken. Want hoeveel flessen wijn liggen er in de kelders van de Europese Commissie zelf en van de Raad van Europa?

Uiteindelijk kwam het verlossende woord: 42.789 flessen witte, rode en bubbelwijn, plus nog eens 1.973 flessen sterke drank. Genoeg dus om bijna het ganse Europese ambtenarenkorps (55.000 man inclusief 6.000 vertalers) een fles cadeau te doen of op te laten drinken.

Iedere ambtenaar een flesje

De Oostenrijker was geschokt, want hij had namelijk nooit gedacht dat er zoveel flessen zouden liggen. Tegen de New York Times sprak hij de historische woorden : “We worden verondersteld te werken, niet te drinken”.

Ondertussen is de normaliteit ook daar doorgedrongen, want het budget voor de drankrekening is drastisch verminderd en de wijnen mogen niet duurder zijn dan € 50. Nou daar koop je tegenwoordig geen Grand Crutje meer van hoor!

Raad van Europa is tot inkering gekomen, nu nog de Europese Commissie

Eigenlijk wordt er voor evenementen niet meer dan één glas per deelnemer uitgetrokken en dat is niets anders dan normaal. Je kan je voorstellen dat in bepaalde situaties een mooie wijn meer doet dan loze beloften en dat is misschien ook nog eens veel goedkoper.

De Europese Commissie gaf de Oostenrijker minder details. Daar kreeg hij te horen dat een gedetailleerd overzicht van het wijnverbruik in de laatste jaren ‘een lang en doorgedreven onderzoek vergt, waarvoor – gezien de huidige omstandigheden en prioriteiten – onmogelijk tijd kan worden vrijgemaakt.’

Bron: Express.be

Tja, dat je wat flesjes in voorraad hebt voor onvoorziene gasten, dat lijkt mij vrij normaal… Maarrrr, dit is geen restaurant of een hobbbyclub! Gelukkig hebben ze daar nu ook door dat dit soort dingen niet meer geaccepteerd worden.