Alcoholvrije wijn? Hoe wordt die gemaakt

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Alcoholvrije wijn, wat is dat eigenlijk. Hoe wordt het gemaakt en smaakt alcoholvrije wijn wel hetzelfde als wijn met alcohol?

Het lijkt een trend te worden of misschien is het al een trend. Je ziet en je hoort het overal om je heen: alcoholvrije wijn, alcoholvrij bier, stoppen met drinken of minder drinken. Iedereen lijkt het te doen of te willen doen, maar hoe wordt alcoholvrije wijn nu eigenlijk gemaakt?

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt, het lijkt zo eenvoudig

Fermentatie is een proces waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Was het maar zo eenvoudig. Het proces van suikers omzetten in alcohol is niet alleen de alcoholische vergisting, maar ook talloze aroma’s, smaken en texturen komen in de wijn terecht. De echte uitdaging van het maken van een wijn zonder alcohol gaat dus niet alleen over het verwijderen van alcohol uit een gefermenteerd sap (wat gemiddeld 13% -14% alcohol is per volume) zonder afbreuk te doen aan het mondgevoel, de balans van de alcoholische of alcoholvrije wijn, typiciteit van de streek of druivenras en de kwaliteit die dan overblijft bij het nieuwe product.

stoppen met alcohol en minder wijn drinken in alcoholvrije wijn

Er zijn momenteel drie methoden waarbij alcohol wordt omgezet in een laag alcohol product of een alcoholvrij product.

Het verwijderen van de alcohol door middel van verhitting

Deze methode is een slechte manier om een alcoholvrije wijn te maken. Door verhitting verdampt de alcohol en de alcoholvrije wijn wordt geboren. Helaas verdwijnen veel secundaire delen ook uit de wijn. De mineralen, vitaminen en andere stoffen worden door deze manier vernietigd. Veel supermarktwijnen worden met deze methode gemaakt om verschillende redenen. Het proces is snel en goedkoop

Vacuümdestillatie voor het maken van een alcoholvrije wijn

Vacuümdistillatie is de tweede techniek waarbij alcohol wordt verwijdert uit het alcoholhoudende wijn. De wijn wordt vacuüm gezogen op een temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. Door draaiende conussen wordt de verdamping inzet. De wijn wordt als het ware rondgeslingerd Door de lage druk verdampt de alcohol uit de wijn. Niet vluchtige delen zijn essentieel voor een mooi product te behouden. Het zijn onder andere mineralen, vitaminen, suikers en zuren. Die worden door deze techniek van vacuümdestillatie goed behouden. Gekookte geuren of nare bijsmaken ontstaan er niet. Het eindproduct, de alcoholvrije wijn, is een mooi product. Deze methode wordt toegepast bij duurdere alcoholvrije wijnen.

Omgekeerde osmose om alcohol uit wijn te verwijderen

Omgekeerde osmose is momenteel een populaire methode (en ook een relatief goedkope oplossing). Deze manier om een alcoholvrije wijn te maken kan mobiel ook gebeuren. De wijnboer hoeft dus geen dure apparatuur aan te schaffen.
Met een dun filter (een membraan) wordt de alcohol uit de wijn gehaald. Omdat dit gebeurt bij een lage temperatuur blijven veel aroma’s behouden, maar er verdwijnen er ook veel. Gekookte geuren of een nare bijsmaak ontstaan niet. Een geavanceerd cross-flow filtersysteem dat samenstellende elementen scheidt op basis van verschillende molecuulgroottes. Het grote nadeel van deze techniek is dat er veel secundaire stoffen worden verwijderd.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Wat gebeurt er na het verwijderen van de alcohol uit het nieuwe alcoholvrije product

Suiker (of veelal geconcentreerde druivenmost) wordt meestal toegevoegd om het mondgevoel van alcohol te vervangen. Diverse wijnboeren of wijnbedrijven sleutelen aan technieken om textuur toe te voegen of om andere smaken of ingrediënten te mengen (dit kan zijn van vruchtensap tot groene thee tot botanische stoffen). Andere technieken worden momenteel ook getest.

Alcoholvrije wijn is geen wijn volgens de wet en is alcoholvrije wijn wel lekker?

We hebben nu al veel verteld in ‘hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt’, maar hoe zit het juridisch?
Juridisch gezien bestaat er niet zoiets als ‘wijn met weinig of geen alcohol’. Wijn moet volgens de Europese wet minimaal 8% alcohol bevatten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen als een Moscato d’Asti (dit waren voor de wet al alcoholhoudende wijnen). Anders moet het een ‘op wijn gebaseerde drank’, ‘gearomatiseerde wijn’ of verwante woorden worden genoemd.

Lees meer info over alcoholvrije wijnen op https://www.nielsen.com/nl/nl/insights/article/2019/is-netherlands-ready-for-alcohol-free-wine/
Lees de mening van de consument over alcoholvrije wijnen op https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/getest/item/is-alcoholvrije-wijn-een-goed-alternatief/


7 tips over alcohol in wijn en alcoholvrije wijn

In alcohol zitten geen nuttige voedingsstoffen en daarom heeft het geen enkele voedingswaarde. Je lichaam moet de alcohol echter wél afbreken en daar is energie voor nodig. De calorieën in alcohol worden daarom ook wel ‘lege’ calorieën genoemd, vanwege het ontbreken van de voedingswaarde.

Alcohol levert vrij veel calorieën, namelijk 7 kcal per gram. Even ter vergelijking: eiwitten of koolhydraten leveren 4 kcal per gram. Vet daarentegen levert 9 kcal per gram. Drink je elke dag 1 glaasje wijn of bier, die elk zo’n 10 gram alcohol bevatten, dan levert dit al snel 70 kcal per glas op. En drink je zoete witte wijn of romige alcoholische drankjes, dan zijn dit nog meer kcal, vanwege de extra suikers en de room. Weet ook dat sterke gedestilleerde drankjes net zo erg zijn, aangezien ze meer alcohol bevatten en vaak vergezeld gaan van frisdrank (rum-cola bijvoorbeeld).

Alcohol maakt hongerig om de doodeenvoudige reden dat het eetlust opwekkend werkt! Klinkt logisch als je bedenkt dat alcohol geen voedingswaarde heeft en je er ook geen vol gevoel van krijgt. Vandaar het aperitiefje in een restaurant, dat je soms zelfs gratis wordt aangeboden. Je gaat dan meer eten en dat is natuurlijk fijn voor de omzet. Maar niet zo fijn voor je buikvet.

Van eens per maand veel alcohol drinken krijg je een bierbuik: voor mannen meer dan 7 glazen en voor vrouwen meer dan 4 glazen. Onderzoek wijst uit dat één keer een flinke zuippartij per maand er voor zorgt dat je een bredere taille krijgt dan als je een gematigd drinker bent die vaker in de maand een glaasje drinkt.

Alcohol vertraagt de verbranding van je vetreserves! Dit komt omdat je lichaam de energie die uit alcohol komt niet kan opslaan. Daarom wil je lichaam deze zo snel mogelijk weer kwijtraken en gaat als eerste deze calorieën verbranden, voordat de andere calorieën aan de beurt komen.

Alcohol drinken bij het eten zorgt voor extra buikvet. Je lichaam verbrandt eerst de alcohol en daarna pas je voeding. Hetzelfde geldt natuurlijk voor snacks bij de borrel of een kaasplankje met een glaasje wijn. Veel wijn en volvette kaas gaan bijna rechtstreeks naar je heupen en zijn echt de makkelijkste manier om aan te komen.

Alcohol zorgt voor een vette lever als je veel en vaak drinkt. Je lever kan de alcohol niet meer goed verwerken en slaat de alcohol op als vet. Gevolg: een vervette lever die kan leiden tot levercirrose. De lever sterft deels af en dit herstelt zich niet meer. Uiteindelijk kun je hier aan dood gaan.