Amateurwijnboer…wie wilt dat nu niet zijn?
Alsmaar meer liefhebbers poten in hun tuin een wijngaard neer en beginnen zelf wijn te bottelen. Maar hoe vertaal je dit naar een goed gemaakte wijn met een rijke smaak? Etienne Brondeel, wijnbouwer van Domein Kapellegoed in Lede (België) geeft tips.
Uitgesproken liefde voor wijn
‘De beste wijn maak je dankzij een doorgedreven passie voor het vak. Je moet gek zijn van wijn, op elk moment’, aldus Etienne Brondeel. Wijn maken is een intensief en langdurig proces: één cyclus, van de druiventeelt tot de wijn, duurt minstens een jaar.
Handen uit de mouwen
De druiventeelt neemt zo’n tachtig procent van al het werk in beslag. Vanaf 15 april tot aan 1 oktober bij de oogst, ben je met uw wijngaard en de druiventeelt bezig. Daarna begint de kan je gaan oogsten. ‘Je moet dus bereid zijn om uw handen uit de mouwen te steken en jouw wijngaard goed te onderhouden’, vertelt Brondeel. ‘Ik controleer mijn druiven elke dag.’
Laat jouw grond onderzoeken. Je kan jouw wijnranken rijker maken door gerichte toevoegingen. Lavastenen zorgen bijvoorbeeld voor een zeer minerale smaak. Het is evenwel belangrijk om je goed te informeren over geschikte toevoegingen naargelang het type grond.
Eindeloos veel geduld
Voor een wijngaard op maat van jouw domein, ga je eerst op zoek naar gepaste wijnranken. Voor elk type grond bestaan er geschikte ranken en wijnstokken. Om de wijnstokken voor te bereiden op een geslaagde druiventeelt, moet je zo’n twee à drie jaar uittrekken.
‘Maar jouw wijnstokken zijn pas echt op volle kracht na zeven à acht jaar. Voor druiven met een volle smaak, moet je dus veel geduld uitoefenen’, voegt Brondeel eraan toe.
Sociaal beestje
‘Het mooiste aan wijnbouw’, vindt Brondeel, ‘is het sociale aspect’. ‘Op Domein Kapellegoed is de druivenpluk een sociaal gebeuren. Vrienden en familie komen begin oktober naar onze wijngaard om samen druiven te plukken. De oogst ontaardt na afloop in een klein volksfeest waar wijn uiteraard centraal staat’, lacht Brondeel.
Ook proeven gebeurt in groep. ‘Hoe meer proevers hun feedback geven, hoe beter je het smaakpalet van jouw wijn kan bijsturen.’
Proeven, proeven en nog eens proeven
Als sommelier draait alles rond proeven en bij wijnbouwers is dat net hetzelfde. Jouw eigen wijn vaak en geregeld proeven, is essentieel om de smaak te verfijnen. ‘Van oktober tot nieuwjaar, nippen we elke week van onze wijn’, aldus Brondeel. Rond nieuwjaar wordt de laatste hand aan de wijn gelegd.
Maar het is even belangrijk om andere wijnen te proeven. Om niet verstard te geraken in de smaak van jouw eigen wijn, open je best geregeld andere wijnen, van collega’s maar ook van Franse chateaus of van wereldwijnen.
‘Als je niet genoeg andere wijnen proeft, past jouw smaak zich aan jouw wijn aan. Door uiteenlopende wijnen te drinken, verrijk je jouw smaak.’
Smaakvolle druiven
Hoe minder trossen een wijnrank telt, hoe voller de smaak van uw druiven. Regelmatig bijsnoeien zorgt voor een rijke druivensmaak. Smaakvolle druiven zorgen op hun beurt voor een geconcentreerde wijnsmaak.
‘De grootste beginnersfout is om ineens te veel druiven te willen. Stel je liever tevreden met minder wijn dankzij goeie druiven dan een groot volume met een slappe smaak’, vat Brondeel samen.
Proef smakelijkkk….
Chris
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!