Niets is origineler als een Champagne ontbijt. Heerlijk met z’n tweeën of met jouw gezin knus ontbijten in een relaxte en toch een culinaire sfeer.
Om het Champagne ontbijt kan je niet heen. Heb je iets goed te maken met je geliefde of gewoon een heerlijk knus onderonsje met jouw gezin? Het Champagne ontbijt is hier ideaal voor.
De ingrediënten voor een Champagne ontbijt
De ingrediënten zijn heel simpel van een champagne ontbijt. Champagne kan je bijna overal bij drinken, dus zeker ook bij een ontbijt. Daar komt bij dat Champagne een romantische mousserende wijn is.
De ingrediënten zijn hetzelfde als bij een gewoon ontbijt, maar je moet wel een paar dingen in acht nemen.
Allereerst draait het hele ontbijt om de champagne. Als je een Champagne kiest, kies dan voor een soort die jij lekker vindt. Een gemiddelde champagne en de meest populaire Champagne die je voor jouw ontbijt kan gebruiken is de Brut of de Demi-Sec. Hou je meer van zoete Champagne dan kies je bijvoorbeeld een Doux. Wil je een drogere champagne dan kies je voor een Extra dry.
De volgorde in dit rijtje gaat van droog naar zoet. Ben je niet zo’n zoetekauw, kies dan voor een droge champagne als een Brut Nature of een Extra Brut. Kies als champagneglazen altijd voor een flûte, dit zijn de langwerpige glazen. Neem je de champagne alleen met jouw geliefde, vergeet er dan ook geen roos of rozen bij te doen.
De champagne hoeft geen jaartal te hebben. Heeft de champagne een jaartal dan spreken we van een Millésimé of Vintage Champagne, Deze champagnes zijn altijd duurder en meestal ook beter in kwaliteit. Het champagne-ontbijt is geen proeverij, dus kan je volstaan met een gewone fles champagne. Wil je meer, neem dan een magnum, dat is een champagne van een dubbele fles, 1,5 liter.
Een Blanc de Blancs is een champagne die gemaakt is van de Chardonnay, dit is een wit druivenras. Staat er op het etiket Blanc de Noir, dan is de champagne gemaakt van Pinot Noir en/of Pinot Meunier. Dit zijn blauwe druiven waar men een witte wijn van heeft gemaakt. Staat er niets op het etiket vermeld van druivenrassen, dan kan je ervan uitgaan dat dit een blend is van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.
Het ontbijt zelf kan uit veel dingen bestaan. Heb je een meer zoete champagne, kies dan voor wat fruit bij het ontbijt. Bijvoorbeeld: citrusfruit, banaan, kiwi enz..
Heb je een droge champagne, kies dan voor fruitsoorten met minder zuren, dus geen citrusfruit. Fruitsoorten als aardbei, peer en meer neutrale fruitsoorten kan je bij elke champagne eten.
Verder kan je ook croissants bij het champagne-ontbijt nemen, gewoonweg heerlijk. De vette structuur van de croissant past uitermate goed bij alle champagnesoorten.
Bij champagnesoorten die droger zijn kan je ook vleeswaren nemen. Zoet beleg kan bij alle soorten champagne geserveerd worden. Wil je nog iets anders te drinken nemen bij het champagne-ontbijt, kies dan voor thee. Thee is wat minder krachtig dan koffie en thee zal de champagne minder gaan overheersen.
Wil je het champagne ontbijt helemaal luxe maken dan kan je kiezen voor lichte vissoorten bij het ontbijt. Bijvoorbeeld zalm, gerookte zalm en kaviaar vormen een heerlijke combinatie met de Champagne. Heb je een sterke maag dan kan je ook nog oesters nemen.
Het serveren van een Champagne ontbijt
Neem altijd het mooiste servies dat je hebt. Koop eventueel iets leuks en iets fris, voor weinig geld kan je tegenwoordig al een heel leuk ontbijtservies kopen.
Een koelemmer voor de champagne is gewenst, maar het is niet écht noodzakelijk. Champagne kan je ook koelen in de koelkast en de fles er 15 minuten van tevoren uit de koelkast halen. In de tussentijd heb je de gelegenheid om het dienblad vol te leggen met al die lekkernij.
De feestdagen kunnen met een champagne-ontbijt niet meer stuk. Heerlijk wakker worden en je geliefde of gezin verrassen met een Champagne ontbijt. Geloof mij, je zal het nog lang blijven horen.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin